Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti Cum să postească bolnavii cronici

Ultima actualizare:

    Legumele sunt foarte importante pentru detoxifiere
Legumele sunt foarte importante pentru detoxifiere

Până la sfârşitul Postului Mare mai sunt 25 de zile. Credincioşii însă ştiu că au dezlegare la Post bătrânii, copiii, femeile însărcinate, bolnavii şi militarii.

Deseori, unii bolnvi cronici vor să ţină post. De aceea, este bine ca aceştia să ştie ce efecte are această perioadă de restricţii alimentare asupra bunei funcţionări a organismului. Chiar şi pentru persoanele sănătoase, Postul este o etapă lungă de înfrânare şi de renunţare la anumite alimente  benefice pentru organism. De aceea, pentru a ţine la distanţă un dezechilibru alimentar, destul de periculos pentru starea de sănătate, persoanele care postesc trebuie să aleagă cu mare atenţie alimentele incluse în meniul de fiecare zi, în funcţie de afecţiunea de care suferă.  

 În Post, cardiacii consumă grăsimi vegetale 

Dieta bolnavilor cardiaci se adaptează la hrana specifică Postului. În bolile cardiovasculare, fie că este vorba despre hipertensiune , hipotesnsiune, artere îngroşate sau boli coronare, specialiştii recomandă o cantitate minimă de grăsimi animale, iar renunţarea totală la aceste grăsimi o perioadă  de 40 de zile este binevenită.

Pe parcursul acestui interval, cardiacii nu trebuie să consume în exces nici grăsimi vegetale, pentru că aceste alimente cresc valorile colesterolului „rău” , iar acesta se depune pe artere, afectând  circulaţia sângelui.

Hrana vegetală ţine sub control colesterolul rău

Cardiacii au ocazia să mănânce multe verdeţuri, legume, fructe şi  cereale integrale, iar cantitatea mare de fibre consumate în acest interval menţine sub control nivelul colesterolului rău. Aportul de crudităţi, bogate în vitamine şi minerale, este benefic pentru dieta cardiacilor.    

Înlocuieşte sarea cu ierburi aromatice

Pentru această categorie de bolnavi, sarea este un duşman  periculos. De aceea, mâncarea preparată cu ierburi aromatice este foarte gustoasă şi mai sănătoasă decât atunci când conţine multă sare, spun nutriţioniştii.  

Prazul, un remediu excelent

Datorită proprietăţilor terapeutice, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, recomandă în Post o legumă cu prorpietăţi terapeutice excelente: „Recomand terapia cu praz suferinzilor cardiaci, renali, hepatici şi reumatici. Prazul reduce nivelul colesterolului „rău”, combate retenţia de apă din ţesuturi şi acidul uric, fiind un tonic pentru sistemul nervos. O cură cu sirop din praz face minuni: descongestionează sistemul respirator, fiind benefică în :faringite, bronşite, răguşeală, tuse şi în angine.  Zilnic, se recomandă câte o lingură de sirop după mesele principale. În schimb, în caz de cistită, de artrită, în afecţiuni hepatice sau renale este benefic decoctul de praz”. Totodată, prazul regleză tensiunea arterială, iar  conţinutul bogat în potasiu favorizează diureza ce scade şi reglează tensiunea arterială.

 În Post, nu renunţaţi la ceiurile medicinale

Talpa gâştii, un calmant cardiac

Datorită substanţelor active din compoziţia sa: vitaminele (A, C şi E), taninuri, flavonoizi, glicozide amare, acizi fenolici şi leonurina, un compus specific, planta acţionează ca antidepresiv, ca un calmant cardiac şi gastric. De aceea, fitoterapeutul Eugen Giurgiu,  recomandă preparatele din talpa gâştii pacienţilor cu aritmii cardiace de origine nervoasă (deoarece combat senzaţia de sufocare), hipertensivilor (pentru că reglează presiunea sângelui), în  ischemie cardiacă-forme dureroase şi nedureroase, în stări de anxietate, de nelinişte şi în crize de astm. Planta este considerată un sedativ care acţionează asupra fiecărui organ în parte, reducându-i starea de încordare.

Infuzia: Se prepară din două linguriţe de plantă  la o cană cu 200 ml de apă clocotită. Se recomandă două căni pe zi în caz de anxietate, de crize astmatice şi indigestii.

Infuzia concentrată: Se prepară din trei linguriţe de plantă la o cană cu 200 ml de apă clocotită. Se infuzează timp de 15 minute  şi se bea în etape în timpul zilei în :depresie, în hipertensiune şi în ischemie

Păducelul, prietenul inimii

Un studiu efectuat de specialiştii de la Universitatea de Medicină din Maryland (Statele Unite) confirmă efectele benefice ale păducelului asupra hipertensiunii arteriale. Tratamentul cu extract de fructe de păducel, câte 1000-1200 mg pe zi, în cure de câte 40-60 de zile, confirmă efectele reglatoare ale valorilor tensiunii, chiar şi în cazul bolnavilor cu diabet de tip II. În timpul terapiei, se recomandă o alimentaţie bogată în crudităţi, fără condimente şi foarte săracă în sare. Dacă este cazul, tratamentul se repetă după o pauză de două săptămâni. 

Infuzia combate anxietatea, palpitaţiile şi varicele

Ingrediente: O linguriţă de plantă uscată (frunze sau flori) la o cană de 250 ml de apă clocotită.

Preparare: Se pune o linguriţă de plantă uscată în apa clocotită şi se lasă la infuzat, în vasul acoperit, timp de 15 minute. Se strecoară şi se beau câte două-trei căni pe zi în mai multe prize, înaintea meselor principale. Infuzia combate depresia, anxietatea şi palpitaţiile.

Hrana de Post, benefică pentru rinichi

În timpul Postului, dacă bolnavii de rinichi mănâncă mai multe fructe şi legume bogate în fibre, cu un conţinut redus de amidon, starea lor de sănătate se îmbunătăţeşte simţitor. În acelaşi timp, dacă bolnavii se hidratează zilnic cu doi litri de apă, există şansa ca  acest regim de viaţă, practicat pe tot parcursul Postului, să-i ajute să-şi cureţe rinichii.   

Semipreparatele de Post, consumate cu moderaţie

În timpul Postui, nutriţioniştii recomandă bolnavilor de rinichi să consume cu moderaţie dulciurile de Post, semipreparatele de post, ca şi preparatele care înlocuiesc produsele de dulce: pateurile vegetale, caşcavalul vegetal şi cârnaţii de post. 

Legume, bune pentru detoxifiere     

Ardeiul gras, plin de vitamine

Fiind un „izvor” de vitamine ( A, C, B6, B9) şi de fibre, dar cu un conţinut redus de potasiu, ardeiul gras este o legumă recomandată  persoanelor care se confruntă cu necazuri la nivelul rinichilor.  

Usturoiul, bun pentru detoxifiere

Această legumă, eficientă în tratamentul a zeci de boli, trebuie să facă parte din hrana bolnavilor renali.

Fiind un tonic pentru creşterea imunităţii, un remediu care să combată atât colesterolul rău, cât şi cancerul gastric sau de colon,  usturoiul contribuie şi la detoxifierea rinichilor. Este eficient în stare crudă, când este adăugat în salate, ca şi în mâncărurile de legume.  

Ceapa,  eficientă în bolile renale

Datorită proprietăţilor terapeutrice excelente cu care este înzestrată această legumă (are efecte antiinflamatoare, întăreşte imunitatea, ţine sub control colesterolul), cu un conţinut redus de sodiu, ceapa este indicată în dieta bolnavilor de rinichi.

Un ceai excelent pentru sănătatea rinichilor 

Coada-calului, indicată în tulburări renale

Planta acţionează ca antiseptic, antimicrobian, expectorant, hemostatic, antiinflamator, remineralizant şi dezinfectant. Însă cea mai apreciată calitate a plantei este aceea de diuretic natural.

De aceea, planta se foloseşte cu mare succes în tratarea afecţiunilor renale, hepatice, biliare şi reumatice, contribuind la eliminarea rapidă a toxinelor din organism.

În convalescenţă, după boli infecţioase, cu tulburări de eliminare a apei, dar şi în afecţiuni renale sau vezicale (nisip sau pietre) se recomandă decoctul de Coada-calului în care se pun 10 picături de tinctură de urzică. Ceaiul se bea cu înghiţituri mici, în fiecare seară. Decoctul se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită, care se fierb timp de 15 minute în 250 ml de apă, după care se strecoară.

Important!

Bolnavii de rinichi nu trebuie să consume mai mult de doi litri de lichide pe zi. În caz contrar, odată cu toxinele, bolnavul poate să elimine substanţele active şi mineralele atât de necesare organismului.

Diabeticii să ţină cont de glucide!

În cazul bolnavilor de diabet de tip 2, este foarte important  ca aceştia să ţină seama de echilibrul dintre proteine, vitamine, minerale şi fibre. Aceşti diabetici trebuie să consume cu moderaţie carbohidraţi, grăsimi şi zaharuri. Din păcate, aceşti bolnavi, dornici să împlinească cerinţele Postului, suplimentează proteinele de origine animală cu glucide şi grăsimi vegetale. Ei consumă mulţi  cartofi şi morcovi, pâine, diverse produse de panificaţie şi margarină cu pâine .

 Doar postul de carne

Bolnavii de diabet ( de tip 2) ar trebui să respecte doar postul de carne, deoarece Biserica acordă dezlegare bolnavilor să nu postească. Terapeuţii recomandă acestor bolnavi să consume anumite alimente, benefice diabetul de tip 2:

Legumele cu frunze verzi, precum : spanac, varză, salată verde, atât de bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi şi în fibre solubile. Din aceste crudităţi, bolnavii se pot înfrupta din belşug, deoarece ele alungă senzaţia de foame şi păstrează glicemia la  cote normale.

Legumele fără amidon, cum ar fi : ardeii graşi, castraveţii, ciupercile sau brocoli sunt sărace în calorii; în schimb ele conţin proteine şi carbohidraţi de calitate.  

Pâinea de secară este indicată diabeticilor

Bolnavilor de diabet (cei de de tip 2) li se recomandă să consume pâine de secară, deoarece amidonul conţinut de această cereală  nu se digeră în stomac, susţin specialiştii. De aceea, nivelul glicemiei nu depăşeşte limitele normale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net