Știai ce conțin, de fapt, iaurturile cu fructe de la Danone? Dragoș Pătraru a dezvăluit ingredientele reale
Iaurturile cu fructe sunt, pentru mulți români, un mic dejun rapid sau o gustare aparent sănătoasă. Însă, cât de natural este, de fapt, conținutul acestora? Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii Starea Sănătății, a pus sub lupă ingredientele acestor produse și a descoperit lucruri care i-au uimit chiar și pe cei mai atenți consumatori. Printre brandurile analizate s-a numărat și Danone.

„Nu, acesta nu este iaurtul meu cu vișine”
În cadrul unei ediții recente, jurnalistul a analizat eticheta unui iaurt Danone Delicios cu vișine, de 125 grame. La o primă vedere, lista de ingrediente include: lapte pasteurizat, zahăr, vișine 2,1% (cu adaos de: concentrat de morcov, aromă, concentrat de morcov și afine), proteine din lapte, fermenți de iaurt.
Pătraru a remarcat imediat procentul infim de fructe, precum și adaosurile care „colorează” și parfumează produsul – precum sucurile concentrate din morcov și afine. „Nu, acesta nu este iaurtul meu cu vișine”, a spus ironic jurnalistul, făcând trimitere la sloganul de pe ambalaj.
Conținut ridicat de zahăr și aditivi
Analiza sa a fost susținută și de un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC), care avertizează asupra conținutului ridicat de zahăr și al compoziției chimice a iaurturilor cu adaosuri. În cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare „Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”, APC a evaluat peste 40 de tipuri de iaurturi cu fructe, descoperind că unele conțin echivalentul a până la 11 lingurițe de zahăr per porție.
Potrivit conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC: „Aceste produse nu sunt altceva decât amestecuri de iaurt, sucuri concentrate din fructe și legume, amidon modificat, făinuri și aditivi alimentari. Denumirile comerciale sunt înșelătoare și induc ideea unui produs sănătos, bazat pe fructe naturale. În realitate, sunt bombe de zahăr, coloranți și arome sintetice”.
Nu sunt recomandate pentru copii
În concluzie, nici Dragoș Pătraru, nici specialiștii APC nu recomandă consumul frecvent al acestor produse, în special în alimentația copiilor. Deși ambalajul și reclamele sugerează o alegere sănătoasă, conținutul real lasă de dorit.
Recomandarea lor? Să alegem iaurturi simple, fără adaosuri, în care să adăugăm noi fructe proaspete sau uscate, pentru a avea control real asupra calității și a cantității de zahăr.