Stresul te poate îmbolnăvi. Iată cum te poate afecta
Trăim în secolul vitezei și este aproape imposibil să nu fim stresați din cauza multiplelor cerințe pe care le avem de îndeplinit.
Acasă, la serviciu, și chiar când încercăm să ne relaxăm, gândurile nu ne lasă deloc în pace și ne stresăm la orice pas.
Citește și Cum se relaxează starurile internaționale? Nu au luat-o razna, sunt doar ciudați
Stresul ne poate îmbolnăvi, iar pentru a evita acest lucru trebuie să fim atenți la ceea ce gândim, relațiile cu cei din jur, dar mai ales la felul în care alegem să ne comportăm în diferite șituații stresante.
Iată cum te poate afecta stresul.
Favorizează apariţia problemelor digestive
Este dovedit faptul că stresul provoacă tulburări organice şi funcţionale, mai ales la nivelul sistemului digestiv. Astfel, în momente stresante, multe persoane se pot confrunta cu senzaţia de nod în stomac, cu balonare şi nevoia urgentă de a merge la toaletă. Pe termen lung, stresul poate duce la apariţia multor complicaţii gastrointestinale sau le poate agrava pe cele existente: boala inflamatoare intestinală, sindromul de colon iritabil, refluxul gastroesofagian şi ulcerul gastroduodenal, conform clicksanatate.ro.
Duce la epuizare
Când stresul devine cronic, se instalează cu uşurinţă epuizarea sau suprasolicitarea (aşa-numitul „burn out”). Această stare este însoţită de insomnii, somnolenţă pe parcursul zilei, oboseală, dureri musculare sau articulare. Totodată, persoana afectată devine iritabilă, agitată, nervoasă, are greutăţi de concentrare sau de memorare. În cazuri grave, se poate ajunge şi la deprimare sau chiar la depresie. Unele studii au arătat că stresul pe perioade lungi poate induce schimbări la nivelul structurii cerebrale.
Poate declanşa boli de piele
Şi pielea are de suferit din cauza stresului. Astfel, unele afecţiuni dermatologice pot fi declanşate sau agravate de stres. Herpesul, psoriazisul, acneea, cuperoza, vitiligo, dermatita seboreică şi cea atopică, precum şi eczema sunt câteva dintre aceste boli ale căror simptome se pot agrava în perioadele stresante. Reacţiile antiinflamatoare manifestate prin eczemă sau roşeaţă pot fi puse pe seama modificărilor induse de stres. Un alt efect este paloarea pielii, care este favoritzată de vasoconstricţia vaselor sub efectul hormonilor stresului.
Citește și Comparaţiile în relaţie. Dacă eşti fericită cu partenerul tău, uită de comparaţii
Creşte riscul bolilor cardiovasculare
Stresul induce o serie de modificări în organism care pot favoriza apariţia bolilor cardiovasculare. Astfel, apar bătăile mai rapide ale inimii, îngustarea arterelor, reducerea volumului sangvin şi tendinţa sângelui de a se coagula mai repede. Stresul pe perioade îndelungate poate întreţine factorii de risc cardiovascular: hipertensiunea, colesterolul şi excesul de greutate. O emoţie foarte puternică poate duce inclusiv la producerea unui infarct.
Stresul poate contribui la îmbătrânirea prematură a organismului.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram