Studiu: Ciupercile „magice”, posibil leac pentru depresie

Ultima actualizare:

Un studiu efectuat de neuro cercetătorii englezi a provocat un val de entuziasm în rândul susținătorilor legalizării drogurilor psihedelice, dar și a pacienților care suferă de depresie.

Depresia este boala secolului 21
Depresia este boala secolului 21

Ciupercile halucinogene, leac pentru deprsie

Anii de pandemie, amenințarea războiului și scăderea nivelului de trai au dus, în ultima perioadă, la o creștere a numărului de persoane diagnosticate cu o formă de depresie sau anxietate.

Mai îngrijorător este faptul că, în ultimele decenii, pe plan mondial a crescut numărul adolescenților și tinerilor care suferă de tulburări ale dispoziției.  Remediile pentru un pacient depresiv sunt, în general, psihoterapia și, în cazurile severe, tratamentul cu antidepresive (benzodiazepine).

Acestea din urmă vin cu o serie de dezavantaje, printre care numărul mare de potențiale efecte adverse și faptul că au potențial adictiv. Creierul dezvoltă rapid o reacție de toleranță la tratamentul cu antidepresive, astfel încât dozele trebuie crescute constant. 

Citește și: Cum depistezi depresia la copii? Psihologii te învață: „Selfie-urile trădează probleme emoționale!”

Însă mai multe studii desfășurate în ultimii ani propun o altă abordare a tratamente împotriva depresiei. Astfel, cercetători din SUA și din Anglia au cerut permisiunea de a reface o serie de experimente promițătoare, efectuate între anii 1950 și 1970, în care halucinogene precum LSD sau psilocibina erau utilizate ca potențiale remedii pentru depresie și anxietate. La vremea aceea, experimentele au fost sistate după ce substanțele respective au fost scoase în afara legii.  

Rezultatele unui nou studiu, condus de profesorul David Nutt, șeful Centrului pentru Cercetări Psihedelice al Colegiului Imperial din Londra, arată că Psilocibina, un compus organic natural care se găsește în ciupercile halucinogene, „pare să elibereze creierul persoanelor cu depresie severă într-un mod în care alte antidepresive nu o fac”.

Informațiile obținute, bazate pe scanările creierului a 60 de persoane, arată că substanța găsită în faimoasele ciuperci „magice”, utilizate la scară largă ca drog recreațional, ar putea trata depresia într-un mod unic

Cum să scapi de depresie în mod natural

Coordonatorul studiului afirmă că rezultatele sunt „importante” și „captivante”.   „Creierul pacienților care suferă de depresie poate fi prins într-un tipar negativ de gândire”, spune profesorul Nutt.  Însă după de li s-a administrat Psilocibină, imaginile RMN au arătat cum creierul pacienților „s-a deschis, a devenit mai flexibil și fluid”. Acest lucru a putut fi observat prin prisma unui număr mai mare de conexiuni între regiunile cerebrale ale participanților la studiu.  Astfel de rezultate nu au fost observate în creierele pacienților tratați cu antidepresive. 

„Rezultatele confirmă predicțiile noastre și arată că psilocibina ar putea fi utilizată ca alternativă în tratamentul depresiei”, a mai declarat cercetătorul britanic.  Un alt avantaj subliniat de studiul publicat în revista Nature Medicine, și citat de BBC, ar consta în faptul că, spre deosebire de antidepresivele clasice, care trebuie administrate zilnic pentru a-și menține efectul, psilocibina ar trebui administrată doar în una sau două doze pentru a produce aceleași efecte pe termen lung.

Citește și: Specialiștii sar în ajutor! Sfaturile OMS să alungăm depresia COVID-19

Mai multe studii urmează a fi efectuate pentru a confirma această ipoteză.  Cercetătorii avertizează publicul să nu caute să procure sau să-și administreze psilocibină pe cont propriu. În special în cazul pacienților care suferă de depresie, administrarea în doze necontrolate a substanței, sau într-un mediu nesigur, poate avea un efect contrar celui așteptat.

Potențialul halucinogen al psilocibinei poate provoca paranoia, anxietate și delir.   În ciuda scepticismului manifestat de o parte a comunității științifice cu privire la utilizarea psihedelicelor ca tratament, cercetătorii englezi susțin că vor continua să studieze efectele psilocibinei asupra creierului.  

Pentru următoarele teste, ei și-au propus să observe dacă schimbările în conexiunile din creier, care apar sub efectul substanței, pot fi benefice pentru tratarea altor tulburări mentale, precum anorexia.

Depresia este o tulburare afectivă care se manifestă, adesea, prin stimă de sine scăzută, oboseală accentuată, iritabilitate, probleme cu somnul, dorința de auto-izolare și chiar gânduri suicidare.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net