Studiu. Mierea din zona Sucevei, mai bună decât celebra miere de Manuka. Ce aduc în plus produsele românești și la ce prețuri le găsești
În timp ce vestita miere de Manuka, produsă în Noua Zeelandă, îi cucerește pe cei mai pretențioși, un studiu arată că mierea de mană și cea polifloră de Suceava au mai multe calități și sunt și mult mai ieftine.

Două produse locale, mierea de mană și cea polifloră de Suceava, au proprietăți simi-lare sau chiar mai mari decât celebra miere de Manuka, considerată de experți una dintre cele mai benefice tipuri de miere din lume, cel puțin asta susține un nou studiu publicat în „Scientific reports”.
Ce spun datele despre mierea de mană și polifloră, produsă în Suceava
Cercetătorii de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) au comparat mierea de mană și mierea polifloră procurate de la apicultori din județul Suceava, care duc stupii în zona montană, cu trei tipuri de miere de Manuka din Noua Zeelandă (MG0100, MG0250 și MGO550). Probele au fost testate împotriva a patru tulpini de bacterii patogene pentru om - Staphylococcus aureus, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa și Escherichia coli, informează Agerpres.
Rezultatele au arătat că toate probele de miere de mană analizate au avut o activitate bactericidă mult mai mare decât Manuka 100 și Manuka 250, iar peste 60% dintre probe au prezentat o acțiune mai mare decât Manuka 550. De asemenea, 35% din to-talul probelor de miere polifloră de munte au prezentat o activate bactericidă mai mare decât Manuka 550, iar 79% din totalul probelor poliflore au avut o activitate bacteri-cidă mai mare decât Manuka 250 și 100.
Mierea de mană are efect antibacterian asemănător antibioticelor

Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit că mierea de mană are un efect antibac-terian apropiat sau similar cu antibiotice, precum: gentamicină, ciprofloxacină, ceftriaxonă, tetraciclină, cefuroxim, piperacilină / tazobactam și amoxicilină / acid clavulanic.
Ce prețuri au „elixirurile” de Suceava
Atât mierea de mană, produsă din seva copacilor, precum brad, stejar sau arțar, pre-cum și din excrețiile dulci ale insectelor care se hrănesc cu seva arborilor, cât și mierea polifloră montană, obținută din nectarul florilor, se găsesc în magazinul Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, din județul Suceava. Aici, produsele au o calitate superioară, gust autentic și natural. În plus, comparativ cu mierea de Manuka, prețurile sunt mai ac-cesibile.
• Miere polifloră (400 g) - 25 ron / (800 g) - 45 ron
• Miere de mană (produsă o dată pe an) (400 g) - 30 ron / (800 g) - 50 ron
• Miere de Manuka 100 (500 g) - 191 ron
• Miere de Manuka 250 (500 g) - 409 ron
• Miere de Manuka 500 (500 g) - 610 ron