Suferi de anxietate? Iată ce nu trebuie să faci pentru a nu-ți agrava starea

Ultima actualizare:

Anxietatea reprezintă o stare emotională pronunțată, manifestata prin neliniste. De cele mai multe ori, aceasta apare ca raspuns al unui eveniment stresant sau al unei stari prelungite de tensiune. Alteori, apare ca anticipare a unui viitor agent de stres. Oricare ar fi motivul declanșării anxietății, nimeni nu dorește ca această stare să se instaleze în corp și minte.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

De-a lungul vremii s-au făcut multe studii și s-au scris multe cărți despre cum ai putea să te lupți cu anxietatea. O astfel de carte este și cea a lui Aaron Gilles, care își propune în cartea sa ''Cum să supraviețuiești sfârșitului lumii. Ghidul împotriva anxietății'' să abordeze dintr-o nouă perspectivă acest subiect. Autorul povestește despre lupta pe care o duce cu anxietatea, într-un mod inedit.

Scriitorul prezintă 7 lucruri pe care să nu le faci dacă ai anxietate. Iată care sunt

Nu ingora situația

 Aaron Gilles recunoaște că a „tratat” anxietatea cu alcool. Însă ignorarea anxietății este cea mai păguboasă strategie, pentru că stările emoționale negative nu dispar, ba mai mult, se agravează, mai ales când primesc „remedii” precum cele menționate mai sus.

Ce poți face

Ședințele de psihoterapie, sportul și petrecerea timpului în compania celor dragi sunt câteva dintre metodele prin care scriitorul a încercat să-și țină sub control anxietatea.

Nu te izola

Reacția cea mai obișnuită în această situație este închiderea în sine, dar acest tip de siguranță este iluzoriu, pentru că „anxietatea îți mai trimite o provocare: o frică absolută și chinuitoare de singurătate”, spune Gilles.

Ce poți face

Refuzarea izolării înseamnă evitarea uneia dintre clasicele capcane ale anxietății.

Nu bea multe cafenele

În cartea sa, acesta sfătuiește pe cei anxioși să nu consume prea multă cafeina.

Ce poți face

În opinia lui Aaron Gilles, soluția ar fi înlocuirea cafelei cu ceai, infuzii din plante sau sucuri din fructe. „Știu că sună alarmant de sănătos, dar chiar funcționează”, comentează scriitorul.

Nu îți impune relaxarea

Autorul consideră că dacă îți impui relaxarea, efectul este contrar. Anxietatea nu ascultă ordine, dar poate fi păcălită

Ce poți face

Scriitorul recomandă metoda redirecționării atenției, o strategie foarte utilă în cazul lui. Aceasta înseamnă concret să-i fie oferite minții alte lucruri care să o capteze

Nu te panica dacă nu ai o relație care te mulțumeste

În capitolul „Mintea mea și relațiile de cuplu”, Aaron Gilles are totuși câteva sfaturi pentru anxioșii speriați că împlinesc o vârstă rotundă și, spre deosebire de majoritatea cunoștințelor de pe Facebook, nu au copii, animale de casă și un conac la țară.

Ce poți face

Autorul sfătuiește cititorii să nu se pună presiune suplimentară pe creierul deja afectat. Acesta consideră că sinceritatea față de persoana iubită, mărturisirea problemei și stabilirea împreună a unui plan de atac contra anxietății sunt mult mai folositoare.

Nu te înconjura de oameni care îți fac rău

Autorul sfătuiește cititorii să nu stea lângă cei care îți fac rău, acest lucur îi afecteaza.

Ce poți face

 Cei care descoperă că există un anumit factor de stres sau o cauză clară a anxietății trebuie să o îndepărteze.

Nu amâna lucrurile pe care dorești să le faci

Vei sfârși prin a-ți amâna toată viața. Acest simptom este tipic celor care suferă de anxietate, iar Aaron Gilles s-a confruntat la rândul lui cu el:

''Habar n-am cum am reușit să termin cartea asta! E aproape o formă de artă cu acte în regulă.'', a spus acesta.

Aaron Gilles, în cartea ''Cum să supraviețuiești sfârșitului lumii. Ghidul împotriva anxietății'' doar li se confesează cititorilor, dar într-un mod mai puțin obișnuit, ce îi acaparează în povestea sa.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net