Top 5 remedii cu seminţe de dovleac
Seminţele de dovleac, fie că provin de la soiul turcesc, fie că provin de la cel românesc, sunt remedii renumite pentru o varietate de afecţiuni -de la anemie şi până la problemele renale, hepatice şi cardiace.
Deşi seminţele de dovleac diferă ca formă şi ca mărime, în funcţie de soiul dovleacului de la care provin, ele au proprietăţi terapeutice asemănătoare : sunt energizante, vermifuge, afrodiziace, sedative, laxative şi antianemice. O cură cu astfel de seminţe tratează afecţiunile prostatei, combate insomniile şi simptomele determinate de lipsa fierului.
De asemenea, terapia ţine la distanţă osteoporoza şi previne cancerul de prostată. Din aceste seminţe se extrage un ulei care purifică organismul şi calmează hiperexcitabilitatea nervoasă.
Alungă insomnia
Bogate în triptofan, un aminoacid esenţial, seminţele de dovleac combat stresul, anxietatea şi insomniile. Pentru cei care se confruntă cu insomnii repetate, noapte de noapte, un ceai preparat din seminţe de dovleac este mai eficient decât un pumn de pastile. Decoctul se prepară dintr-o lingură de seminţe pisate şi nedecojite la o cană cu apă. Ceaiul trebuie să fiarbă cinci minute. Când s-a mai răcit, se îndulceşte cu miere şi se bea cu o jumătate de oră înainte de culcare. Tratamentul trebuie continuat măcar 14 seri la rând.
Protejează inima
Nutriţioniştii spun că seminţele de dovleac sunt o sursă excelentă de magneziu, un mineral care contribuie la buna funcţionare a sistemului cardiovascular, prevenind infarctul. De asemenea, uleiul din seminţele de dovleac conţine acizi graşi polinesaturaţi care sunt un elixir pentru vasele de sânge. O cură cu seminţe de dovleac ajută şi la refacerea muşchiului cardiac. Cine vrea să- şi protejeze inima, trebuie să consume zilnic 80-90 de seminţe crude, un interval de o lună. În acest timp, se elimină din alimentaţie carnea grasă, grăsimile, preparatele prăjite, produsele de patiserie şi de cofetărie. Cura se repetă de patru-cinci ori în fiecare an.
Hrăneşte pielea, părul şi unghiile
Ca tratament adjuvant, o cură cu seminţe de dovleac este indicată în caz de furunculoză, de seboree sau de mătreaţă. Un consum de 20 de seminţe crude pe zi, administrate înaintea mesei de prânz, asigură organismului necesarul de zinc pentru întrega zi. În plus, vitamina A conţinută ajută la îmbunătăţirea vederii, la consolidarea oaselor, hrăneşte tegumentul, părul, unghiile şi contribuie la întărirea imunităţii. În paralel cu această cură, trebuie respectat şi un regim alimentar. Din dietă trebuie eliminate condimentele, grăsimile, cafeaua, băuturile alcoolice şi lactatele cu un conţinut ridicat de grăsimi. Tratamentul trebuie urmat, fără întrerupere, timp de trei luni.
Remediu excelent pentru prostată
Datorită aportului de zinc, un mineral valoros pentru sănătatea prostatei, seminţele de dovleac sunt indicate în toate afecţiunile acestei glande. Un leac foarte eficient se prepară astfel: se macină două linguri de seminţe cu coajă cu tot prin maşina de tocat nuci, apoi se pun la fiert într-o cană de apă. Ceaiul se fierbe 15 minute. Se consumă câte două-trei căni pe zi, până la atenuarea simptomelor. Calmează durerile date de gută
O cură cu seminţe de dovleac este de mare ajutor bolnavilor de gută, deoarece contribuie la eliminarea excesului de acid uric din organism. Pentru calmarea durerilor, bolnavul trebuie să bea „lapte de bostan”, un remediu care şi-a dovedit eficienţa în timp. O porţie din acest leac se prepară din şase linguri de seminţe pisate într-un vas de lut, peste care se toarnă, treptat, trei pahare cu apă clocotită. Laptele se strecoară, se stoarce bine terciul, iar din lichidul obţinut se bea câte un pahar înaintea meselor principale, un interval de o lună. Cura se poate repeta de patru ori pe an.
Bine de ştiut
Uleiul obţinut din seminţele de dovleac, adăugat în salate şi în piureuri, elimină toxinele şi purifică organismul.
Recomandare
În tratamentul contra viermilor intestinali se administrează câte o linguriţă de ulei din seminţe de dovleac amestecat cu tot atâta suc de lămâie.