Top 7 ingrediente pe care trebuie să le consumi cu moderaţie
Într-o alimentaţie sănătoasă, echilibrul este cheia. Nu-ţi interzice nimeni să mănânci o prăjitură, când ai poftă, sau o pizza, dar atâta timp cât acest lucru nu se întâmplă în fiecare zi. Pentru a beneficia de toţi nutrienţii de care organismul are nevoie, e recomandat să mănânci cât mai variat. Totuşi, anumite alimente sunt pe lista neagră, iar consumul lor ar trebui limitat cât mai mult. Medicul Ioana Dima, specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, ne spune de ce să ne ferim:
- Reduceţi aportul de sare sub 5 g/zi. Dacă suferiţi de hipertensiune, diabet sau boală cronică de rinichi, reduceţi la 3,5 g/zi- Consumaţi mai puţin de 10% calorii din grăsimi saturate (animale), înlocuindu-le cu grăsimi sănătoase (mono şi polinesaturate) din uleiuri vegetale, peşte, oleaginoase;- Consumaţi mai puţin de 300 mg/zi colesterol (se găseşte în special în produsele animale, prăjeli)- Reduceţi cât puteţi de mult (spre de tot) alimentele care conţin acizi graşi trans sau aşa numitele grăsimi hidrogenate- Reduceţi grăsimile solide (unt, untură) şi alimentele care conţin adaos de zahăr;- Reduceţi consumul alimentelor care conţin cereale rafinate, cum ar fi anumite tipuri de cereale pentru micul dejun, batoane cu cereale, mai ales dacă conţin şi adaos de zahăr şi sare- Dacă obişnuiţi să consumaţi alcool, trebuie să fiţi moderaţi – maxim o băutură/zi pentru femei şi 2 băuturi/zi pentru bărbaţi ( o băutură =350 ml bere sau 150 ml vin, 45 ml tărie).