Top alimente esenţiale pentru energie şi vitalitate. Mulți români le consumă rar
Există alimente care întăresc sănătatea, pot preveni bolile şi te ajută să te simţi în cea mai bună formă zilnic. Vorbim despre superalimente, o adevărată sursă de energie, vitamine şi nutrienţi.

Fructe de pădure. Afinele, căpşunile, zmeura şi murele sunt pline de antioxidanţi, fibre şi vitamina C. Aceste fructe mici nu numai că susţin sănătatea creierului şi îmbunătăţesc memoria, dar reduc şi inflamaţiile şi protejează împotriva bolilor de inimă. O porţie zilnică de fructe de pădure proaspete sau congelate poate ajuta, de asemenea, la gestionarea greutăţii şi la promovarea unei digestii regulate.
Frunze verzi închise la culoare. Kale, spanacul, broccoli şi rucola sunt printre alimentele cele mai bogate în nutrienţi pe care le puteţi mânca. Bogate în calciu, magneziu şi antioxidanţi, aceste verdeţuri întăresc oasele, îmbunătăţesc funcţia musculară şi susţin sănătatea cardiovasculară. Studiile sugerează chiar că acestea pot reduce riscul de demenţă.
Nuci şi seminţe. Nucile, migdalele, seminţele de chia şi seminţele de in sunt bogate în grăsimi sănătoase pentru inimă, proteine şi fibre. Aceste superalimente conţin, de asemenea, acizi graşi omega-3, care sunt esenţiali pentru sănătatea creierului şi reducerea inflamaţiei. Doar o mână de nuci sau un strop de seminţe pot reduce foamea şi pot oferi energie de lungă durată.
Fasole şi leguminoase. Fasolea, lintea şi năutul sunt surse de energie cu conţinut scăzut de calorii şi bogate în fibre care ajută la reglarea nivelului de colesterol şi susţin o digestie sănătoasă. De asemenea, sunt bogate în proteine vegetale, ceea ce le face o alternativă excelentă la carne.
Avocado. Bogate în grăsimi mononesaturate, avocado ajută la scăderea colesterolului rău şi susţine sănătatea cardiovasculară. De asemenea, sunt încărcate cu potasiu, fibre şi vitamina K, care ajută la menţinerea unei tensiuni arteriale sănătoase şi a rezistenţei oaselor.
Fructe de mare. Peştii graşi precum somonul, tonul şi macroul sunt plini de acizi graşi omega-3, care reduc inflamaţiile şi susţin sănătatea inimii şi a creierului. Aceşti peşti sunt, de asemenea, surse excelente de proteine şi vitamina B12, nutrienţi esenţiali pentru menţinerea masei musculare şi a nivelului de energie pe măsură ce îmbătrâniţi.
Cereale integrale. Quinoa, ovăzul şi orezul brun sunt bogate în fibre şi nutrienţi esenţiali precum magneziul şi fierul. Cerealele integrale îmbunătăţesc digestia, stabilizează zahărul din sânge şi oferă energie susţinută pe tot parcursul zilei.
Apa. Deşi tehnic nu este un aliment, hidratarea este esenţială pentru fiecare funcţie corporală. Hidratarea corectă susţine digestia, reglează temperatura corpului şi menţine pielea sănătoasă. Beţi cel puţin 8 căni de apă pe zi şi adăugaţi lămâie sau lime pentru un plus nutritiv, conform dcnews.ro.



































