Tratamentul simplu care s-a dovedit eficient împotriva diabetului de tip 2. Concluzia unui studiu de 24 de ani

Ultima actualizare:

Terapia timpurie cu insulină este eficientă împotriva diabetului de tip 2. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii chinezi, potrivit ultimului studiu realizat pe aproape 5.500 de pacienți. Experimentul a durat mai bine de 24 de ani și a fost publicat într-o revistă internațională la începutul lunii iunie. 

Diabetul zaharat de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet Foto: Shutterstock
Diabetul zaharat de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet Foto: Shutterstock

Ce studiu a fost făcut 

O echipă coordonată de profesorul Weng Jianping de la Universitatea de Medicină Anhui din oraşul Hefei, din care au făcut parte şi cercetători de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China, Universitatea de Medicină de Sud din Guangzhou şi de la Universitatea Beijing, a efectuat un studiu observaţional întins pe 24 de ani privind tratamentul a 5.424 de pacienţi cu T2D din întreaga ţară.

Cercetătorii chinezi au descoperit că pacienţii cu diabet de tip 2 nou diagnosticaţi şi care au urmat această terapie au prezentat un risc redus cu 31% de accident vascular cerebral şi un risc cu 28% mai mic de spitalizare din cauza insuficienţei cardiace.

Eficienţa terapiei precoce cu insulină pentru cei cu T2D

Acest studiu demonstrează în continuare eficacitatea tratamentului precoce cu insulină în îmbunătăţirea biomarkerilor legaţi de inflamaţia de grad scăzut şi de funcţia endotelială, care sunt indicatori cunoscuţi ai riscului cardiovascular, la pacienţii cu T2D recent diagnosticaţi.

Cercetarea specialiştilor chinezi oferă dovezi convingătoare pentru adoptarea insulinoterapiei precoce ca opţiune de tratament de primă linie pentru pacienţii nou diagnosticaţi. Studiul a fost publicat în revista internaţională Signal Transduction and Targeted Therapy la începutul lunii iunie. 

Câți oameni suferă de diabet 

În prezent, 529 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet. Conform proiecţiilor, cifra va creşte de peste două ori, la 1,3 miliarde de persoane până în 2050. Majoritatea cazurilor sunt diabet de tip 2, forma bolii asociată cu obezitatea şi în mare măsură evitabilă, au spus cercetătorii. 

Creşterea prevalenţei la nivel global nu este uniformă: unele ţări şi regiuni sunt deosebit de afectate. Spre exemplu, se preconizează că ratele de prevalenţă vor atinge 16,8% în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu şi 11,3% în America Latină şi Caraibe în 2050, comparativ cu aproximativ 9,8% la nivel global. În prezent, prevalenţa este de 6,1%. Însă fiecare ţară va fi afectată, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Factorii de risc pentru diabetul zaharat de tip 2

Printre factorii de risc pentru diabetul zaharat de tip 2 se numără obezitatea, sedentarismul și dieta dezechilibrată. Pentru a reduce cât mai multe riscul apariției acestei boli, este recomandat un stil de viață sănătos, care să includă multă mișcare și o alimentație bogată în legume, fructe și cereale integrale. Dacă diabetul zaharat s-a instalat deja, este esențial ca pacientul să meargă periodic la medic, să-și monitorizeze constant glicemia să urmeze tratamentul recomandat, pentru a preveni complicațiile.

Complicații ale diabetului zaharat 

Cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat sunt nefropatia diabetică (afectarea rinichilor) și neuropatia diabetică (lezarea nervilor periferici). În timp, afectarea nervilor de la nivelul membrelor inferioare poate provoca așa-numitul picior diabetic, o complicație care se manifestă prin pierderea sensibilității la nivelul picioarelor. Din această cauză, crește riscul de infectare a rănilor, care se vindecă foarte greu, și astfel se poate ajunge la amputații ale piciorului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net