Tratează diferit tusea seacă de tusea cu expectoraţie!
Înainte de a cere la farmacie un ceai sau un sirop „de tuse”, trebuie să-ţi analizezi simptomele şi să ştii ce fel de tuse te supără. Este seacă, uscată sau cu expectoraţie? Fiecare are particularităţile sale, prin urmare, şi tratamentul e diferit.
Tusea însoţeşte adesea răcelile de sezon şi reprezintă modalitatea organismului de a elimina substanţele iritante din căile respiratorii. Mai concret, mucusul. Iniţial este seacă, uscată, fiind produsă de iritaţia mucoasei căilor respiratorii. Pe parcurs, devine productivă, cu expectoraţie. Înainte de a apela la un tratament sau altul, ascult-o cum sună.
Tusea uscată, seacă
Este „din gât”, fără eliminare de secreţii. Ea trebuie domolită, astfel că, în acest caz, ai nevoie de remedii cu efect calmant, emolient, sedativ, antispastic. Ceaiurile şi siropurile din plante medicinale reprezintă cel mai bun tratament. Optează pentru plante care conţin mucilagii ce acţionează ca un balsam pentru gâtul iritat. Rol antispastic au frunzele de pătlagină, florile de tei, lemnul dulce, şovârvul, busuiocul; sunt emoliente frunzele de plămânărică, nalba mare, lumânărică şi au efect calmant ciuboţica cucului, lichenul de piatră, scaiul vânăt şi teiul.
Este „din piept” şi, într-un fel, e benefică deoarece aşa se elimină mucusul din căile respiratorii. În acest caz, e bine să apelezi la plante care au rolul de a fluidiza secreţiile şi a stimula eliminarea lor. Dacă tusea seacă trebuie calmată, cea productivă, dimpotrivă, trebuie stimulată. Au rol expectorant mugurii de pin, de plop, scaiul vânăt, ciuboţica cucului sau ghimbirul. Toate aceste plante se regăsesc în compoziţia ceaiurilor şi siropurilor de tuse. În paralel cu administrarea lor, poţi încerca şi aromaterapia. Inhalaţiile cu ulei esenţial de eucalipt, lavandă, sau ti-tree fluidizează secreţiile şi stimulează expectoraţia.
Reţetele bunicii, simplu de preparat în casă
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii aveau reţetele lor pentru afecţiunile gâtului. Tusea uscată se trata cu sirop de ridiche neagră. Pentru prepararea lui, se scobeşte o ridiche, se umple cu miere şi se lasă lângă o sursă de căldură, peste noapte. A doua zi, se iau din sucul format două linguriţe de trei ori pe zi. Pentru tusea cu expectoraţie poţi să-ţi prepari un amestec din hrean, miere şi ceapă. Se dă pe răzătoare o rădăcină de hrean, se adaugă ceapă tocată mărunt, 5 linguri de miere şi 5 de apă. Totul se pune într-un ibric, la foc, şi se dă într-un clocot. Indiferent de tipul de tuse de care suferi, poţi apela la sucul proaspăt de ananas. Combate infecţiile, reduce inflamaţiile şi este mult mai eficient în reducerea mucusului care provoacă tusea decât multe siropuri consacrate.