Trusa de prim ajutor pe care oricine e bine să o aibă în casă, în caz de COVID

Ultima actualizare:

    Pe lângă medicamente, e bine să ai în casă și un termometru
Pe lângă medicamente, e bine să ai în casă și un termometru

Suntem în plină pandemie de coronavirus, oricând expuși riscului de infectare. Pentru a nu fi luați prin surprindere, e bine să fim mereu pregătiți. În aceste vremuri, oricine trebuie să aibă în casă o trusă de prim ajutor în caz de îmbolnăvire, care să conțină câteva medicamente salvatoare. Drd. farmacist Cosmina Bengescu ne spune cu ce să ne aprovizionăm.

Dacă ai fost confirmat pozitiv, simptomele nu sunt grave și te tratezi acasă, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să anunți medicul de familie, care să te ia în evidență și să te îndrume. Dar, cum trebuie să stai în izolare, poate fi mai complicat să-ți procuri medicamentele de la farmacie. Astfel, nu strică să le ai deja în casă. Ele se pot folosi și în caz de răceală și gripă obișnuită. Infecția cu SARS-CoV-2 se tratează gradual, în funcție de simptome.

Ce medicamente e bine să ai în casă, de rezervă

  • „În primă fază, coronavirusul se tratează ca o răceală obișnuită. Specific acestui virus este furtuna de citokine, acele molecule ce intervin în mecanismele inflamației. Prin urmare, ar trebui să ne bazăm pe antiinflamatoare: acid acetilsalicilic (aspirina) sau un extract de scoarță de salcie, dacă optăm pentru varianta naturală. Acest antiinflamator poate fi combinat (sau nu) cu un descongestionant nazal sub formă de picături. Persoanele care au probleme de coagulare a sângelui sau sunt pe medicație anticoagulantă nu au voie să ia aspirină, iar cele care au probleme la nivelul stomacului nu trebuie să ia aspirină simplă, ci aspirină tamponată”, avertizează Cosmina Bengescu, farmacist specializat în tehnici de preparare farmaceutică.


    Cosmina Bengescu, farmacist specializat în tehnici de preparare farmaceutică
Cosmina Bengescu, farmacist specializat în tehnici de preparare farmaceutică
  • De asemenea, ai nevoie mai mult ca niciodată să-ți întărești imunitatea, pentru a ajuta organismul să lupte cu boala. Vor fi utile suplimentele cu vitamina C, vitamina D, calciu, zinc, magneziu. Într-adevăr, imunitatea nu se întărește de pe o zi pe alta, e un proces care durează câteva săptămâni. Totuși, aceste suplimente dau un impus organismului și îl ajută în caz de boală.
  • Dacă în peisaj apare febra, trebuie să iei antitermice. Cel mai cunoscut antitermic pe care nu strică niciodată să-l ai în casă este paracetamolul. „Mare atenție la concentrație, pentru a nu ajunge la supradozare. O persoană chiar a murit în acest an de la o supradoză de paracetamol. Sunt permise maximum 4-6 comprimate de 500 mg în decurs de 24 de ore”, mai spune farmacista.
  • COVID-ul are ca simptome și diareea, greața. În acest caz, ține aproape un antidiareic. „Este bun Loperamid-ul. Se iau două pastile o dată, apoi câte una după fiecare scaun diareic. Nu abuza pentru că riști să cazi în cealaltă extremă, a constipației! În paralel, este nevoie de săruri pentru rehidratare”, ne spune Cosmina.
  • Tot în trusa de prim ajutor e bine să avem și un sirop de tuse. Trebuie făcută diferența dintre tusea seacă și cea cu expectorație, fiecare tratându-se diferit. Există siropuri naturale, precum Plantusinul de la Fares, care acționează pe ambele tipuri de tuse, fără efecte adverse.
  • Toate aceste medicamente se iau pentru o perioadă de circa 20 de zile. Pentru că pot afecta stomacul, nu ar strica să iei, în paralel, niște pansamente gastrice: Omez/Omeran, Controloc sau Nexium. Trusa de prim ajutor de acasă mai trebuie să conțină și un termometru.

Schema de tratament în caz de COVID

În primă fază, dacă ești asimptomatic, folosește doar vitamine pentru imunizare. Timp de cel puțin 20 de zile, poți lua: 1.000 mg de vitamina C, 3 tablete de zinc (de 15 mg), un comprimat de vitamina D. Odihnește-te, bea multe lichide, mănâncă sănătos. „O substanță cu proprietăți antioxidante, bună pentru imunitate, este quercitina. Se recomandă inclusiv în SUA”, spune medicul farmacist.

Dacă apar mici simptome, tratează-te cu paracetamol și ibuprofen. Anticoagulantele se dau doar la recomandarea medicului. La simptome mai grave, cu afectare pulmonară, dificultăți de respirație, sună la 112 și mergi la spital.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net