Uite ce să mănânci ca să eviți carența de calciu!
Ultima actualizare:
Un rol esențial în menținerea sănătății organismului îl deține cel mai abundent mineral, calciul. Acesta asigură nu doar buna funcționare a organismului, ci ajută și la menținerea greutății și îmbunătățește starea de sănătate.
Trebuie să aveți grijă ca acest mineral să nu lipsească din alimentație, altfel vă veți confrunta cu efectele neplăcute ale unei carențe de calciu: insomnie, spasmofilie, încleștarea mâinilor, contracția musculaturii, mai ales a mușchiului facial din zona mandibulei. Pielea devine aspră, unghiile se rup ușor, părul se degradează, apar cârcei, precum și amorțirea mâinilor și a picioarelor. Iată ce alimente trebuie să consumați ca să evitați hipocalcemia:
- Consumați multe lactate, legume verzi, pâine și cereale integrale, dar și coajă pisată de ouă crude, amestecată cu miere, eventual și lămâie.
- Faceți o infuzie de fructe de măceș, cătină albă, frunze de ciuboțica cucului și beți zilnic câte un litru îndulcit cu miere și asociat cu suc de morcovi.
- Evitați consumul de cafea și tutun, ambele substanțe contribuie la pierderea calciului.
- Luaţi calciu asociat cu vitamina D3.
- Evitați să mâncați carne, deoarece se creează toxicitate și aciditate în organism, ceea ce duce la pierderi de calciu.
- Consumați gulii, varză, morcov, spanac, nap, broccoli, ridiche neagră sau roșie, pătrunjel, grâu, nucă, măsline, soia, polen, drojdii, caise, grâu încolțit, struguri.
- Mâncați produse apicole: miere, lăptișor de matcă, polen, apilarnil, propolis, simple sau în amestec, dar numai dacă nu aveți diabet.
- Nu mâncați foarte sărat.
- Consumați multe banane, ele sunt bogate în potasiu și ajută la fixarea calciului.