Uite ce schimbări se produc în corp după ce renunţi la fumat!
Fumatul dăunează grav sănătății! Nimic mai adevărat! Din păcate, fumătorilor, deși mulți și-ar dori să renunțe la tutun, le este foarte greu să scape de acest viciu. Atunci când o fac, însă, își dau seama câte beneficii au de pe urma renunțării la fumat. Click! îți spune ce se întâmplă în corpul tău după ce arunci țigările.
Mai întâi, trebuie să știi că fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe, majoritatea toxice. 40 dintre acestea sunt cancerigene şi sunt inhalate atât de fumător cât şi de persoanele din jur, ceea ce înseamnă că afectează sănătatea ambelor categorii. Indiferent de vârsta şi de starea de sănătate a fumătorului, dependenţa de ţigări poate avea urmări grave. Așa că ai toate motivele să renunţi la fumat.
Site-ul brightside.me a prezentat ce se întâmplă în corp după ce te laşi de tutun.
După 20 de minute de la ultima ţigară
Funcţiile inimii revin la normal după ce au trecut 20 de minute de la ultima ţigară. Circulaţia sanguină se îmbunătăţeşte şi creşte sensibilitatea resimţită la nivelul degetelor de la mâini şi picioare.
După 12 ore de la ultima ţigară
Nivelul monoxidului de carbon scade şi creşte nivelul de oxigen în corp. Acest lucru favorizează o detoxifiere a sângelui, astfel încât compoziţia lui revine la normal.
Între 2 săptămâni şi 3 luni de la ultima ţigară
Riscul de infarct scade semnificativ, iar simptomele de sevraj dispar. Circulaţia sângelui este tot mai bună, iar plămânii funcţionează din ce în ce mai bine.
Între 1și 9 luni după ultima ţigară
Tusea persistenţă şi respiraţia şuierătoare dispar încet, pe măsură ce plămânii scapă de substanţele nocive acumulate prin fumat.
După un an de la ultima ţigară
Nevoia de a fuma dispare, iar pielea începe să capete strălucire şi să fie elastică. Riscul de boli de inimă este redus cu 50%.
După 5 ani de la ultima ţigară
Circulaţia sângelui revine la normal, iar riscul de accident vascular cerebral este la fel de diminuat precum cel a nefumătorilor. De asemenea, sistemul nervos şi cel imunitar încep să funcţioneze tot mai bine.
După 10 ani de la ultima ţigară
Riscul de cancer la plămîni este de două ori mai mic decât al unui fumător înrăit. De asemnenea, şi riscul de cancer la gură, gât, esofag, rinichi şi pancreas este mult mai redus.
După 15 ani de la ultima ţigară
Riscul de boli cardiovasculare şi de cancer este acum exact acelaşi cu al unui nefumător.
Ştiai că fumatul:
# afectează gustul şi mirosului?
# poate să fie motivul pentru care ai circulaţia proastă?
# poate să fie de vină pentru faptul că pielea ta este lipsită de strălucire?
# poate să fie factorul care stimulează lăsarea sânilor?
# este de vină pentru degetele şi unghiile pătate, precum şi pentru dinţii îngălbeniţi?
# poate să stimuleze căderea părului?
# acţionează ca un stimulant şi poate afecta calitatea somnului?