Data exactă când se va deschide Cazinoul din Constanța. Imagini din interior
S-a făcut un nou pas spre redeschiderea Cazinoului din Constanţa. Ieri, el a fost luat în primire de administraţia locală. Conform primarului municipiului, inaugurarea va fi la 21 mai şi locaţia va funcţiona ca un centru cultural, după ce, cu ani în urmă, era restaurant sau locaţie de jocuri de noroc.

La ceremonia de predare a Cazinoului de la Ministerul Dezvoltării la administraţia locală, primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a anunţat că, după restaurare, Cazinoul nu va funcţiona ca un spaţiu destinat jocurilor de noroc sau alimentaţiei publice, ci va deveni un centru cultural ce va include inclusiv muzee. Chiţac a subliniat că este vorba de cea mai frumoasă clădire publică din România, construită în stil Art Nouveau.

Potrivit acestuia, Cazinoul de pe faleza Constanţei va avea spaţii pentru muzee şi evenimente culturale. „Pentru că lumea este curioasă legat de ce funcţiuni va avea Cazinoul după inaugurare, precizez că nu va funcţiona ca un spaţiu destinat jocurilor de noroc şi nici de alimentaţie publică. Nu vom avea restaurant. După deschidere vom avea spaţii muzeale, de asemenea vor funcţiona spaţii pentru manifestări şi evenimente culturale de calitate, concerte şi spectacole. Va fi un loc pentru evenimente publice de anvergură naţională şi internaţională, congrese, simpozioane”, a menţionat Chiţac, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, municipalitatea doreşte ca inaugurarea Cazinoului să poată fi făcută pe 21 mai. „Suntem foarte concentraţi pe perioada următoare, am avansat în mod moderat - optimist, dar mai optimist aşa, data de 21 mai - Zilele Constanţei, pentru inaugurare. Până atunci, trebuie să punem toate lucrurile la punct”, a mai spus primarul Constanţei în conferinţa de presă.

La ceremonie au mai participat şi prim-ministrul Marcel Ciolacu, dar şi ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

Restaurarea cazinoului, în cifre
Conform datelor furnizate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, lucrările de consolidare şi restaurare au durat patru ani şi au avut o valoare de peste 187 de milioane de lei. Finanţarea a fost asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii.
Au fost restaurate 1.230 de ornamente, peste 1.500 de metri pătraţi de marmură, picturi pe o suprafaţă totală de peste 2.222 de metri pătraţi şi vitralii pe o suprafaţă de 154 de metri pătraţi. Au fost demolate structuri metalice cu o greutate totală de peste 25.000 de kilograme. Structura clădirii a fost întărită şi au fost folosite armături montate în fundaţii de aproape 60.000 de kilograme.