Uleiul rafinat, un pericol pentru sănătate.

Ultima actualizare:

Trăim vremuri grele! Preţurile la raft cresc într-un ritm ameţitor, iar românul caută soluţii să cumpere cât mai ieftin. De fiecare dată însă, în detrimentul sănătăţii. Uleiul, pentru care s-a dat o adevărată luptă în timpul verii, când preţurile au explodat şi chiar dispăruse de pe rafturi, poate fi extrem de dăunător sănătăţii dacă îl alegem după preţ şi nu după etichetă.

image

La preţuri cât de cât accesibile, găsim întotdeauna uleiuri rafinate. Exact acelea care au efecte nocive asupra organismului, avertizează specialiştii. Ca să înţelegem mai bine cum ajunge banalul ulei să ne afecteze sănătatea trebuie să ştim care este drumul acestuia până la raftul din magazine, ca apoi să ajungă în sacoşele noastre.

Citește și: Cel mai delicios prânz al copilăriei. Preparatul fără grăsimi care-ți făcea tinerețea mai frumoasă

Totul stă în maniera de obţinere. În trecut, uleiurile erau obţinute prin metoda presării la rece, metodă prin care se obţineau între 30% până la 50% din lipidele conţinute în materia primă, însă acum uleiurile se obţin prin metoda presării la cald, adică presarea materiei prime la temperaturi foarte ridicate, cu un procent de extracţie a grăsimilor de 100%. Aşadar, odată cu folosirea unui ulei presat la cald, în corpul nostru ajunge foarte multă grăsime, extrem de nocivă pentru organism, în special pentru inimă.

Prin presare la cald se pierd toate vitaminele

Însă cel mai mare pericol îl constituie rafinarea uleiurilor, un procedeu folosit în modificarea şi conservarea acestora. Cu ajutorul unor solvenţi organici, uleiul suferă modificări şi anume pierde din factorii esenţiali şi din substanţele nutritive, fiind îmbogăţit cu acizi graşi saturaţi.

„Prin presare la cald sunt distruse principiile nutritive conţinute în materia vegetală folosită şi anume vitaminele, mineralele, enzimele. Prin rafinare şi îmbogăţire cu acizi graşi saturaţi uleiul devine destul de nociv asupra organismului, aceştia fiind direct implicaţi în procesul de aterogeneză (formarea plăcii de aterom şi depunere de colesterol la nivelul peretelui arterelor). Acest lucru are efecte nefavorabile asupra aparatului cardio-vascular, favorizând astfel apariţia infarctelor miocardice, a accidentelor vasculare cerebrale, a arteriopatiilor etc“, a declarat, pentru „Adevărul”, dr. Alina Boantă, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice. Mai mult, acizii graşi saturaţi conţinuţi în uleiurile rafinate sunt responsabili şi de apariţia alergiilor, a diabetului sau a bolilor degenerative ale articulaţiilor.

Cum putem alege corect uleiul

Dar ce tip de ulei trebuie să alegem ca să nu ne mai expunem bolilor? Uleiurile presate la rece sunt cele benefice sănătăţii. Acestea nu sunt supuse unui procedeu chimic cum este rafinarea, ci se obţin în mod natural prin presarea seminţelor sau a materiei prime.

„Acestea au efect benefic asupra organismului, deoarece conţin acizi graşi nesaturaţi, pe care organismul nu îi poate sintetiza şi care oferă protecţie organismului în ceea ce priveşte controlul nivelului de colesterol din organism, a hipertensiunii arteriale, efecte de prevenire a accidentelor vasculare cerebrale, de combatere a alergiilor, a insomniei şi au efect bun asupra funcţionării creierului“, a exemplificat medicul diabetolog.

Indiferent de ce ulei alegeţi în bucătărie important este să nu fie rafinat, ci, obligatoriu, presat la rece!

Beneficiile fiecărui tip de ulei

Avem la dispoziţie o gamă destul de vastă de uleiuri. Cel mai cunoscut şi folosit este uleiul de floarea-soarelui, dar sunt şi altele care pot aduce un plus şi în farfurile, şi în organism. Aşadar, să le luăm pe rând:

Uleiul din floarea-soarelui este bogat în vitamina E, acizi omega 9-acid mononesaturat şi omega 3-polinesaturat cu efecte benefice asupra pielii şi a aparatului cardio-vascular prin scăderea colesterolului şi are un efect de creştere a imunităţii.

Uleiul de măsline este bogat în carotenoizi, vitamina E, clorofila cu efecte de menţinere în limite normale a nivelului colesterolului, de protecţie împotriva apariţiei bolii Alzheimer, de prevenire a infarctelor miocardice şi accidentelor cerebrale. De asemenea, uleiul de măsline are şi efecte de scădere a trigliceridelor (alte grăsimi din corp), prevenind apariţia pancreatitelor.

Uleiul de cocos conţine trigliceride cu lanţ medium, despre care se spune că accelerează metabolismul şi poate să ajute la potolirea foamei, făcându-te să te simţi mai sătul(ă). Uleiul de cocos extravirgin ar trebui folosit la temperaturi mai joase, aşa că nu este bun pentru prăjit.

Uleiul de canola (un hibrid de rapiţă) este unul dintre uleiurile favorite pentru gătit ale multor oameni şi începe să câştige teren şi la noi. Există studii care spun că este ideal pentru gătit. Deşi s-au scris şi lucruri negative despre el, uleiul de canola este bogat în grăsimi mononesaturate, are un conţinut redus de grăsimi saturate, are un punct de ardere mare, este o sursă bună de acizi graşi Omega-3, are o aromă/savoare neutră.

Uleiul de avocado este foarte bogat în acizi graşi mononesaturaţi şi este foarte stabil la temperaturile înalte, aşa că este o opţiune excelentă pentru prăjire (în ulei), pentru gătitul pe grill sau la cuptor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net