Un medic trage un semnal de alarmă: „În România nu este posibilă naşterea în condiţii de siguranţă la domiciliu”

Dr. Nicolae Gică, managerul Maternităţii Filantropia, trage un semnal de alarmă cu privire la nașterea la domiciliu, o practică folosită în străinătate, dar nu și în România.

image

Managerul Maternităţii Filantropia din București a declarat la noi în țară nu este posibilă naşterea în condiţii de siguranţă la domiciliu şi nu le sfătuieşte pe femei să aleagă această opţiune.

Neîncrederea în sistemul sanitar

Printre altele, medicul a afirmat că şi în Bucureşti au fost cazuri de femei care au născut la domiciliu, după ce o femeie a murit, după ce a adus pe lume un copil, acasă.

„Acest fenomen este prezent şi în Bucureşti şi noi ne-am confruntat cu paciente care au născut la domiciliu sau care poate au născut la domiciliu şi s-au prezentat la spital. Ne-am gândit care este cauza pentru care aceste paciente doresc să nască acasă.

Probabil că una dintre principalele cauze este şi neîncrederea în sistemul sanitar, lucru care ştim că de-a lungul anilor a fost o realitate.

Lucrurile s-au îmbunătăţi în sistemul sanitar şi cred cu tărie că se vor îmbunătăţi în continuare şi pacientele nu trebuie să se mai supună unui risc să nască la domiciliu”, a afimat managerul Maternităţii Filantropia.

De ce nu pot naște femeile din România acasă

Totodată, medicul Nicolae Gică a explicat și care sunt motivele din cauza cărora în România femeile nu pot naște la domiciu, așa cum se întâmplă în alte țări.

„Naşterea necomplicată poate să decurgă şi în locuri care nu sunt neapărat sterile cum e sala de operaţii. Motivul principal pentru care femeile nu pot naşte încă în România acasă este faptul că infrastructura nu este pregătită să preia într-un timp scurt pacienţii să îi aducă la spital.

De asemenea, asistenţa la domiciliu trebuie să fie specializată. Sângerarea postpartum este subapreciată chiar şi în unităţile sanitare, chiar şi în spital sângerarea este greu de cuantificat postpartum. Pacienta care a decedat de curând, cel mai probabil nu a decedat numai pentru că a sângerat foarte mult, pentru că ea a ajuns vie în unitatea sanitară.

Dar odată cu o sângerare masivă şi rapidă apar alte tulburări care nu mai pot fi ulterior tratate, de exemplu, cum este coagularea intravasculară diseminată. Majoritatea pacientelor cu hemoragie masivă la naştere, care nu poate fi controlată, decedează din cauza acestui fenomen de coagulare intravasculară diseminată”, a explicat dr. Nicolae Gică.

Acum, în România, nu este posibilă naşterea acasă în condiţii de siguranţă: „Chiar dacă sunt state pregătite să acorde aceste servicii la domiciliu, în România nu este posibilă naşterea în condiţii de siguranţă la domiciliu. Le sfătuiesc pe paciente să nu aleagă această opţiune”, a mai transmis managerul Maternităţii Filantropia, la Prima News. 

Reaminim că  o femeie de 42 de ani a murit după ce a decis să nască acasă, cu ajutorul unei moașe găsite pe Facebook, deși mai mulți doctori o avertizaseră că este o sarcină cu risc și este recomandată nașterea prin cezariană.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
gratar mici
image
image
image
image
image
image
gaina wendy (2) jpg
banca pixabay jpg
image png
thief 1562699 1280 jpg
Vladimir Putin Profimedia jpg
1 zodii bani jpg jpeg
miri  foto   Shutterstock jpg
cancer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net