Un milion de români suferă de această boală. Este declanșată de stres și un stil de viață dezordonat

Statistici îngrijorătoare arată că un milion de români suferă de o boală fără să fie conștienți de acest lucru. Este vorba despre diabet. Frica de boală, evitarea medicilor și stilul de viaţă nesănătos şi haotic este principalul factor declanşator al diabetului.

Un milion de români suferă de diabet / foto: Shutterstock
Un milion de români suferă de diabet / foto: Shutterstock

Bolile nedepistate la timp pot duce la complicații severe. Lipsa medicilor de familie și a informării în România, mai ales din mediul rural, plasează țara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de decese cauzate de boli care ar fi putut fi tratate.

Vorbim de retinopatie, angiopatie, complicații cardiovasculare, toate acestea la dializă la pierderea vederii sau amputarea unui membru. Diabetul e o boala tăcută, nu dă semne mult timp", explică Anca Hâncu, medic nutriționist, pentru observator.ro.

Caravană medicală

Diabetul este considerată o boală care nu atrage atenția prea mult, astfel că multe persoane pot să nu știe că suferă de această afecțiune. În luna martie, o asociație a început o caravană medicală care şi-a propus depistarea precoce a bolilor cu mare incidenţă. Rezultatele sunt cât se poate de îngrijorătoare.

Din 1.216 persoane testate, peste 700 au fost depistate cu diabet sau prediabet, iar restul cu probleme cardiovasculare și hepatice. De asemenea, 78% dintre cei testaţi sunt supraponderali sau cu obezitate.

În multe județe, caravana medicală a oferit investigații indisponibile în spitale. Pentru mulți pacienți, singura opțiune rămâne prezentarea la camera de gardă. „Avem 182 de localități fără medic de familie, zona Tulcei avea deficit mai mare, acum are o loalitate neacoperită. Sunt alte fonduri și în spitale în acest moment nu cred că se pune problema să se folosească alt sistem în ceea ce privește caravanele există altă finanțare", a spus Valeria Herdea, președinte CNAS.

Screening-ul pentru depistarea diabetului este imposibil fără trimitere de la medicul de familie, iar pentru analizele nedecontate, pacienții vor trebui să scoată în continuare bani din buzunare. Însă, investigațiile de bază pot fi realizate gratuit, anual, în orice spital, cu programare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bani numara salarii pensii bani putini
image
image
image
image
image
image
image png
Gavin Newsom jpg
grecia jpg
RO BV Predeal train station jpg
money 1033647 1280 jpg
Ți ai renovat bucătăria și ai nevoie de un frigider nou jpg
2 africa de sud gradina shutterstock 1776108470 jpg jpeg
Vasile Gamalan  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net