Un virus periculos pentru copiii nou-născuți riscă să reapară după pandemie

Ultima actualizare:

Pandemia de Sars-Cov 2, pornită în 2019, a impus aplicarea unor măsuri de siguranță care au determinat dispariția sau diminuarea altor boli cu transmitere respiratorie.

Virusul respirator scințial este foarte periculos pentru copii
Virusul respirator scințial este foarte periculos pentru copii

Masca de protecție facială a fos principala barieră, statisticile confirmând în toate statele lumii o incidență redusă, în perioada pandemiei, a virozelor respiratorii obișnuite.

Masca facială a protejat și împotriva altor pericole

Relaxarea apărută, ca urmare a cazurilor din ce în ce mai scăzute de Covid readuce în discuție vechile amenințări, una dintre acestea fiind virusul respirator scințial sau VRS.

Citește și: Un virus ar provoca hepatită severă la copii. Ce au descoperit medicii din SUA

Considerat un virus banal, VRS s-ar putea transforma într-un inamic teribil, în special pentru copiii nou-născuți.

Un studiu apărut în 2019, același an în care Covid a început să acapareze atenția tuturor, a indicat VRS ca fiind responsabil de moartea unui copil din 50, din categoria de vârstă de sub cinci ani și a unuia din 28, la categoria nou-născuților de până în șase luni.

Copiii născuți în ultimii doi ani au imunitate scăzută

Medicul Nair Harish, co-autor al studiului publicat în revista de specialitate Lancet a declarat pentru The Sun: „Copiii născuți în ultimii doi ani nu au fost deloc expuși la VRS și nu au o imunitate dezvoltată față de acest virus”.

Studiul indica, în 2019, un număr de 101.400 cazuri mortale cauzate de VRS dintr-un total de 33 de milioane de infectări confirmate, la nivel global.

Citește și: Un nou virus bagă spaima în britanici! Simptomele seamănă cu Ebola

Virusul este considerat banal, întrucât are simptome similare cu ale unei simple răceli: tuse, strănut, nas care curge, febră sau respirație șuierătoare. Dacă adulții trec peste aceste etape în maxim două săptămâni, pentru copiii nou-născuți sau pentru vârstnicii imunodeprimați situația poate fi mult mai gravă.

Copiii și vârstnicii sunt cei mai vulnerabili

Categoriile de risc sunt copiii născuți prematur, bebelușii sub șase luni, copiii cu sistem imunitar slăbit sau cu alte boli grave. De asemenea, vârstnicii de peste 65 de ani, în special cei cu boli cronice pot fi expuși riscurilor.

Din păcate, nu există un vaccin pentru acest virus, tratamentele fiind identice cu cele pentru răceli, în cazurile comune. În situațiile extreme, se poate ajunge la terapie cu oxigen sau chiar intubare.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net