Un virus periculos pentru copiii nou-n─âscu╚Ťi risc─â s─â reapar─â dup─â pandemie

Pandemia de Sars-Cov 2, pornit─â ├«n 2019, a impus aplicarea unor m─âsuri de siguran╚Ť─â care au determinat dispari╚Ťia sau diminuarea altor boli cu transmitere respiratorie.

baiat copil isi sufla nasul racit raceala masa fructe shutterstock 5152459 0 jpeg
Virusul respirator scin╚Ťial este foarte periculos pentru copii

Masca de protec╚Ťie facial─â a fos principala barier─â, statisticile confirm├ónd ├«n toate statele lumii o inciden╚Ť─â redus─â, ├«n perioada pandemiei, a virozelor respiratorii obi╚Önuite.

Masca facială a protejat și împotriva altor pericole

Relaxarea ap─ârut─â, ca urmare a cazurilor din ce ├«n ce mai sc─âzute de Covid readuce ├«n discu╚Ťie vechile amenin╚Ť─âri, una dintre acestea fiind virusul respirator scin╚Ťial sau VRS.

Cite╚Öte ╚Öi: Un virus ar provoca hepatit─â sever─â la copii. Ce au descoperit medicii din SUA

Considerat un virus banal, VRS s-ar putea transforma ├«ntr-un inamic teribil, ├«n special pentru copiii nou-n─âscu╚Ťi.

Un studiu ap─ârut ├«n 2019, acela╚Öi an ├«n care Covid a ├«nceput s─â acapareze aten╚Ťia tuturor, a indicat VRS ca fiind responsabil de moartea unui copil din 50, din categoria de v├órst─â de sub cinci ani ╚Öi a unuia din 28, la categoria nou-n─âscu╚Ťilor de p├ón─â ├«n ╚Öase luni.

Copiii n─âscu╚Ťi ├«n ultimii doi ani au imunitate sc─âzut─â

Medicul Nair Harish, co-autor al studiului publicat ├«n revista de specialitate Lancet a declarat pentru The Sun: ÔÇ×Copiii n─âscu╚Ťi ├«n ultimii doi ani nu au fost deloc expu╚Öi la VRS ╚Öi nu au o imunitate dezvoltat─â fa╚Ť─â de acest virusÔÇŁ.

Studiul indica, în 2019, un număr de 101.400 cazuri mortale cauzate de VRS dintr-un total de 33 de milioane de infectări confirmate, la nivel global.

Cite╚Öte ╚Öi: Un nou virus bag─â spaima ├«n britanici! Simptomele seam─ân─â cu Ebola

Virusul este considerat banal, ├«ntruc├ót are simptome similare cu ale unei simple r─âceli: tuse, str─ânut, nas care curge, febr─â sau respira╚Ťie ╚Öuier─âtoare. Dac─â adul╚Ťii trec peste aceste etape ├«n maxim dou─â s─âpt─âm├óni, pentru copiii nou-n─âscu╚Ťi sau pentru v├órstnicii imunodeprima╚Ťi situa╚Ťia poate fi mult mai grav─â.

Copiii și vârstnicii sunt cei mai vulnerabili

Categoriile de risc sunt copiii n─âscu╚Ťi prematur, bebelu╚Öii sub ╚Öase luni, copiii cu sistem imunitar sl─âbit sau cu alte boli grave. De asemenea, v├órstnicii de peste 65 de ani, ├«n special cei cu boli cronice pot fi expu╚Öi riscurilor.

Din p─âcate, nu exist─â un vaccin pentru acest virus, tratamentele fiind identice cu cele pentru r─âceli, ├«n cazurile comune. ├Än situa╚Ťiile extreme, se poate ajunge la terapie cu oxigen sau chiar intubare.  

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

carmen tanase jpeg
image png
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
image png
card ajutor jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
foto 1   Cristina Spatar JPG
giani vladimir 25713800 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
pustnic japonez profimedie (4) jpg
card ajutor jpg
canicula bucuresti puncte de ajutor  (3) JPG
iohannis erdogan 2 jpg