Abia am scăpat de Covid și a apărut pneumonia comunitară!
Fix când credeam că am scăpat de Covid și că viața reintră în normal, în Timișoara a izbucnit, aparent, un focar de pneumonie comunitară.
Medicii spitalului de boli infecțioase „Victor Babeș”, din Timișoara, au anunțat că unitatea primește zilnic aproape 10-12 pacienți suspecți de această afecțiune.
Se transmite pe cale respiratorie
Pneumonia comunitară este transmisibilă, așa cum reiese și din numele bolii. Se transmite pe cale respiratorie și are o rată de mortalitate de 15% în cazul pacienților cu comorbidități.
Boala se manifestă prin febră ridicată, de peste 38 de grade, frisoane, dureri și junghiuri în piept, tuse productivă, respirație dificilă, dureri musculare, stări de amețeală și chiar tuse cu sânge.
Citește și: Jorge, petrecere surpriză pentru fiului său, după ce a scăpat de pneumonie!
„Timp de aproape 2 ani, datorită protecției oferite de purtarea măștilor, aproape că nu am putut să vorbim de penumonii comunitare. Odată cu renunțarea la purtarea măștii, au început să apară, și acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie.
Momentan sunt doar forme ușoare
Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme ușoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidități, se impune internarea lui în spital pentru administrarea tratamentului”, a scris medicul Gabriel Geru, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, pe pagina Facebook a unității medicale.
Citeșe și: Ce este pneumonia de aspirație, boala care l-a ucis pe Benone Sinulescu
În ultima săptămâna, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara au fost investigați pentru pneumonie comunitară peste 40 pacienți.
Explozia cazurilor, favoriztă de renunțarea la mască
„Majoritatea cazurilor apăreau primăvara devreme și toamna. Acum, am constatat o creștere a numărului de persoane ce contactează penumonii chiar și în această perioadă de primăvară târzie, când temperaturile sunt de peste 22-25 grade.
Practic, nu doar că am revenit la numărul de cazuri de dinainte de pandemie, dar putem vorbi și de o creștere a acestora”, mai adăugat medicul Gabriel Geru, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!