Vrei să alergi? Respectă cele cinci reguli de care te feresc de accidentări

Ultima actualizare:

    Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

În ultimii ani, alegarea a devenit unul dintre cele mai apreciate tipuri de mișcare pentru toate vârstele, în special toamna. Însă, deși pare lipsit de riscuri, alergatul are urmările lui dramatice, atunci când nu sunt respectate câteva reguli de bază în practicarea lui.

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped specializat în traumatologie sportivă și doctor în medicină, a elaborat un set de 5 reguli „de aur” pentru siguranța practicanților de jogging urban, de alergare off-road sau de maratoane.

1. Evaluarea stării generale de sănătate

Este absolut necesar ca practicantul acestui sport să treacă pragul mai multor discipline medicale pentru ca sportul să nu ajungă să-i facă mai mult rău decât bine. Prima vizită pe care ar trebui să o facă să fie la un medic de medicină sportivă, care este ca un fel de medic de familie al sportivilor. El îl poate ghida în tot procesul investigațiilor necesare. Printre acestea e numără vizita la un medic cardiolog care îi va recomanda realizarea unei testări performante cardio-pulmonare care va arăta o mulțime de indicatori care-i personalizează rutina de exerciții fizice adaptate stării de sănătate a inimii și a aparatului respirator. Foarte important ar fi ca și medicul ortoped să fie consultat pentru a spune dacă pacientul are anumite afecțiuni care s-ar putea agrava odată cu implicarea în diverse activități sportive.

2. Echipament adecvat, pantofi speciali de alergare și talonete personalizate

În primul rând trebuie folosiți pantofii de sport, special făcuți pentru alergare. Pe lângă asta, ideal este ca alergătorul să poarte talonete personalizate pentru particularitățile călcăturii și ale tălpii sale, realizate în urma unei testări 3 D baropodometrice 80% din populație are deficit de postură, de poziție sau de mers. Dacă omul nu calcă corect, forțele se transmit greșit prin gleznă, picior, șold și atunci pot apărea dureri și afecțiuni la gleznă, genunchi, șold, coloană sau dureri musculare și articulare. 

3. Încălzirea înainte de alergare

Este foarte importantă încălzirea înainte de alergare pentru că astfel se pregătește musculatura pentru efortul pe care urmează să-l depună, pentru că el presupune un anumit tonus și o anumită elasticitate.

4. Atenție la oboseală și la hidratare!

Este foarte important ca atunci când simt oboseală şi dureri, alergătorii să nu insiste, pentru că atunci se produc accidentările cele mai grave. Toamna şi primăvara sunt sezoanele ideale pentru alergare, însă trebuie avut un plus de atenţie în caz de ploaie, pentru că riscul de alunecare este foarte mare, mai ales când s-a instalat oboseala. În cazul temperaturilor ridicate, este obligatorie hidratarea. Daca în timpul competiţiei apar accidentări, alergatorul trebuie să se oprească din alergat şi să aplice imediat gheaţă la locul dureros şi să mearga cât mai repede la cabinetul medicului ortoped

5. Refacerea după alergare                  

Refacerea după efort este esențială și ea nu presupune doar relaxare musculară, înseamnă și refacerea rezervelor de vitamine și minerale pierdute în urma transpirației și refacerea ficatului. Întreg organismul are nevoie de refacere, nu doar musculatura. După o sesiune de efort, cum este alergarea, nu este indicat să se consume alcool, nici măcar o bere, ci apă sau soluții rehidratante.

Cel mai frecvent, în timpul alergărilor pot apărea rupturi musculare, probleme la genunchi, fracturi de stres sau entorse, unele accidentari necesitând doar tratament conservator cu recuperare, iar altele tratament chirurgical. 

Citește și: 

Ce se întâmplă în organism în timpul alergării şi cum rezolvi întinderile musculare. Specialiştii explică

Ți-e teamă să alergi când se face frig afară? Uite cum te ajută mișcarea în aer liber la temperaturi mai reci

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net