Sute de mii de Decreți vor putea să iasă la pensie, în 2025 și 2026, fără să fie penalizați. Cum se calculează pensia anticipată
În primii doi ani după ce Nicolae Ceaușescu a interzis avorturile, s-au născut peste un milion de copii, care urmează să iasă la pensie pentru limită de vârstă în perioada 2030-2033. O parte semnificativă dintre aceștia se pot pensiona anticipat începând cu anul 2025.
Conform calculelor realizate de „Adevărul”, pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, după adoptarea Decretului 770 de către Nicolae Ceaușescu, prin care se interziceau avorturile, numărul nașterilor a crescut aproape de două ori.
În 1967, s-au născut aproximativ 526.000 de copii (dintre care 212.556 de fete), aproape dublu față de 1966, când au fost înregistrați aproximativ 274.500 de copii (din care peste 111.000 de fete). În 1968, s-au născut 512.500 de copii (dintre care 212.199 fete), iar în 1969, peste 460.000 de copii (din care aproape 186.000 de fete).
În 1967 și 1968 s-au născut peste 1 milion de copii
Astfel, în anii 1967 și 1968, numărul nașterilor a depășit un milion, iar aproape jumătate dintre acești copii sunt femei care ar putea să se pensioneze anticipat în 2025 și 2026, fără penalizări, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani.
Pensia anticipată fără penalizare este posibilă dacă se îndeplinește stagiul minim de 40 de ani (35 de ani de contributivitate plus 5 ani, care includ perioade asimilate sau necontributive).
Experții anticipează că mulți dintre cei născuți în perioada decretului vor îndeplini aceste criterii, având în vedere că, în regimul Ceaușescu, munca era o obligație, nu doar un drept: cei care nu aveau un loc de muncă erau forțați să lucreze la proiecte „mărețe” precum Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Peste 212.000 de femei s-au născut în 1967, primul an de după Decretul privind interzicerea avorturilor. Cele care s-au angajat imediat după terminarea liceului sau chiar mai devreme îndeplinesc condițiile pentru a se pensiona anticipat în 2025, fără penalizare.
Noua lege a pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie, prevede condiții mai avantajoase pentru pensionare, atât pentru pensia la limită de vârstă, cât și pentru cea anticipată, deși vârsta de pensionare pentru femei crește treptat de la 63 la 65 de ani în perioada 2030-2035.
Ce spune noua lege a pensiei cu privire la pensionarea anticipată
În vechea lege, pensia anticipată fără penalizare era posibilă doar cu un stagiu minim de 43 de ani, iar pensia anticipată parțială putea fi obținută cu o vechime între 35 și 43 de ani, cu o penalizare de până la 30%.
În noua lege, se poate ieși anticipat fără penalizare cu o vechime de cel puțin 40 de ani și cu o penalizare maximă de 24% pentru cei cu o vechime între 35 și 40 de ani.
Stagiul de 40 de ani necesar pentru pensia anticipată fără penalizare este format din stagiul complet de cotizare contributiv plus 5 ani de perioade asimilate sau necontributive.
Cuantumul pensiei anticipate se determină prin reducerea pensiei pentru limită de vârstă, în funcție de stagiul de cotizare realizat și de numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.
Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil, cu un maximum de 3 ani și 6 luni. Această reducere se aplică și în cazul copiilor adoptați și crescuți timp de cel puțin 13 ani.
Calculatorul vârstei de pensionare după noua lege a pensiilor
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a actualizat calculatorul pentru determinarea vechimii în muncă și a anilor de contributivitate necesari pentru ieșirea anticipată la pensie.
Accesând secțiunea „Când mă pot pensiona” de pe site-ul CNPP, puteți introduce informațiile necesare, precum data nașterii, sexul și numărul de copii născuți (pentru femei).
După completarea datelor și introducerea codului de verificare în câmpul corespunzător, trebuie să apăsați butonul „Calculează” pentru a vedea rezultatele.
Pentru femeile născute în 1967, care au adus pe lume doi copii, condițiile de pensionare sunt detaliate în tabelul de mai jos.
Actele necesare înscrierii la pensia anticipată, sunt, după caz:
- Cererea pentru înscrierea la pensie (Anexa nr. 4 la norme).
- Carnetul de muncă, atât în original, cât și în copie.
- Carnetul de pensii și asigurări sociale pentru membrii CAP, în original și copie.
- Carnetul de pensii și asigurări sociale pentru țăranii cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, în original și copie.
- Carnetul de asigurări sociale pentru agricultori, în original și copie.
- Alte acte legale care atestă vechimea în muncă sau în serviciu.
- Actele de stare civilă ale solicitantului: buletin de identitate/ carte de identitate, certificat de naștere și certificat de căsătorie, în original și copie.
- Livretul militar, în original și copie.
- Diploma de absolvire a învățământului universitar, însoțită de foaia matricolă sau adeverință care să ateste durata și perioada studiilor, precum și faptul că au fost urmate la zi, în original și copie.
- Dovada echivalării, de către statul român, a cursurilor desfășurate în instituții de învățământ universitar din străinătate.
- Adeverința privind sporurile cu caracter permanent, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, în original.
- Adeverința privind condițiile de muncă deosebite sau speciale, în original.
- Adeverință privind venitul brut realizat (Anexa nr. 6 la lege).
- Certificatul de naștere al copilului, în original și copie.
- Hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviințat adopția, în original și copie.
- Procura specială pentru mandatar, în original și copie.
- Acte doveditoare pentru calitatea de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, și/sau al Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii Revoluției române din Decembrie 1989, precum și față de persoanele afectate de revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987, conform Legii nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare.
- Adeverință eliberată de angajatorul/angajatorii actuali, cu datele de identificare, pentru informarea privind emiterea deciziei de pensie, în original.
- Declarație pe propria răspundere pentru stabilirea locului de ședere obșnuită (Anexa nr. 5 la norme).
- Alte acte necesare conform prevederilor legale pentru stabilirea drepturilor de pensie.