Ţânţarii-ucigaşi se ascund în subsoluri
Cei doi bărbaţi ucişi de virusul West Nile, transmis de ţânţari, au avut, la debutul bolii, simptome asemănătoare unei viroze puternice. În doar câteva zile, însă, temutul virus le-a invadat creierul, iar medicii n-au mai putut să-i salveze. Românii sunt panicaţi şi se refugiază în case din pricina insectelor ucigaşe.
Alarmă! Doi români, ucişi de ţânţari
«Peste 4,1 % dintre bucureşteni au imunitate pe viaţă la infecţia cu West Nile»
Pentru doi bătrâni din Bucureşti, respectiv localitatea constănţeană Băneasa, o înţepătură de ţânţar a fost mortală. Şi asta, pentru că insectele le-au inoculat în sânge virusul West Nile.
Vezi aici o pacientă ajunsă în comă din cauza ţânţarilor
Bărbatul din Capitală, în vârstă de 75 de ani, locuia în sectorul 4, în apropierea Parcului Tineretului, unde îşi şi făcea plimbările.
Virusul West Nile a ucis opt oameni în Grecia
Virusul West Nile face victime şi în Rusia: cel puţin 5 morţi!
Ţânţari ucigaşi la graniţa României
"A fost adus la noi pe data de 22 august, în stare foarte gravă. Avea simptome de encefalită, cu pierderi de cunoştinţă. În afara vârstei înaintate, pacientul suferea de o boală hepatică şi avea o suferinţă pulmonară cronică", ne-a declarat prof. dr. Emanoil Ceauşu, managerul Spitalului "Victor Babeş" din Bucureşti.
După două zile de agonie, în care medicii au făcut tot posibilul pentru a-l salva, bătrânul a murit. În acest timp, pe un alt pat de spital, la Constanţa, un bătrân, de 79 de ani, se zbătea între viaţă şi moarte, după ce virusul West Nile i-a fost transmis de un ţânţar.
"Pacientul a venit la spital cu stare febrilă, iar după şapte zile a murit. Apoi a venit confirmarea de West Nile", a declarat Constantin Dima, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa.
Vestea a creat isterie printre români, care şi-au luat deja propriile măsuri de dezinsecţie împotriva ţânţarilor: cu spray, alifii, plase de protecţie, sau chiar...detergent de rufe. De altfel, specialiştii ne recomandă să curăţăm subsolurile blocurilor, unde ţânţarii îşi depun ouăle.
"Mi-e frică să mai stau seara în casă de când am auzit că au murit oameni din cauza înţepăturii de ţânţar. Am făcut şi eu ce am putut: am pus plasă la geamuri şi uşi, am cumpărat pastile împotriva insectelor şi am curăţat subsolul casei cu mopul, cu apă şi detergent. Aşa nu mai au unde să se cuibărească", ne-a mărturisit Stela Sărariu (49 de ani), din sectorul 1 al Capitalei.
«Mi-e frică să mai ies în parc»
Din ce în ce mai puţini bucureşteni se încumetă să viziteze acum Parcul Tineretului, după ce au aflat că una dintre victimele West Nile a contractat virusul ucigaş chiar în perimetrul lacului. "Am evitat să ies în parc până acum, mi-e frică, mai ales că-n zona lacului e teroare cu ţânţarii. Noroc cu frigul care se anunţă, că mai scăpăm de ei", spune Răzvan Gheorghiu (34 de ani).
«Nu există vaccin împotriva virusului»
„În acest moment, nu putem vorbi de riscul unei epidemii în România, pentru că oamenii s-au imunizat, în urmă cu 14 ani, când a fost epidemie de meningită West Nile", a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
De altfel, peste 4,1% dintre bucureşteni au imunitate pe viaţă la infecţia cu virusul West Nile, potrivit unor studii realizate de specialiştii români. Prof. Streinu Cercel a mai spus că „nu există un vaccin împotriva infecţiei cu West Nile, medicii tratând simptomele bolii. Astfel, dacă boala are aspectul unei viroze, medicii vor acorda tratament specific virozelor".
«Toţi bolnavii au peste 30 de ani»
Ministerul Sănătăţii a anunţat că, până în prezent, s-au înregistrat şapte cazuri de infectare cu West Nile în Bucureşti şi judeţele Alba, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Mureş, Sibiu şi Teleorman. Toţi bolnavii au vârste peste 30 de ani. „Mai avem două cazuri probabile şi unul în curs de investigare", ne-a declarat prof. dr. Geza Molnar, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
«Vremea rece pune pe fugă insectele»
Primul deces din Capitală a pus pe jar autorităţile locale. Firma 3D, care are contract cu Primăria Generală, a scos toate echipajele pe străzile din sectorul 4, unde a fost depistat virusul West Nile.
„Deocamdată, vremea rece ţine cu noi, dar dacă vom avea iar temperaturi ridicate şi umiditate crescută, ţânţarii se vor înmulţi din nou. Aplicăm tratamente în fiecare seară, în intervalul orar 19.00-00.00", ne-a spus Andrei Leca, directorul firmei de dezinsecţie.
Primăria sectorului 4 a pus la dispoziţia bucureştenilor un număr de telefon, 0800.800.440, unde pot anunţa dacă au fost înţepaţi de ţânţari. Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a cerut edililor oraşului continuarea aplicării de tratamente pentru combaterea insectelor, iar bucureştenilor să solicite dezinsecţia subsolurilor de bloc.
În Bucureşti, locurile cu cei mai mulţi ţânţari sunt Berceni, Pantelimon, Băneasa, Cernica, comuna Pantelimon şi comuna Berceni.
Uite cum scapi de insecte cu produse naturale
Ţânţarii ne dau mari bătăi de cap în această perioadă. Înţepăturile sunt neplăcute şi, în plus, insectele pot aduce boli grave. Iată câteva metode pentru a ţine ţânţarii departe de locuinţă, precum şi pentru a-i "extermina" pe cei existenţi.
Beţişoare parfumate şi frunze de nuc
* Mirosul emanat de frunzele de nuc arse goneşte ţânţarii. * Acelaşi efect îl au beţişoarele parfumate;* Dacă îţi place mirosul de cuişoare, presară zilnic într-un recipient puţin ulei esenţial şi vei scăpa şi de micile bâzâitoare atât de agasante.
Bicarbonat şi ulei de măsline
* Bicarbonatul de sodiu are multe virtuţi, căci în spatele pudrei albe se află un puternic insecticid netoxic care îţi va proteja casa de nesuferitele insecte. * Amestecă o linguriţă de bicarbonat cu 4 linguri de ulei de măsline. Umple o sticlă cu vaporizator cu o jumătate de litru de apă şi adaugă amestecul. * Pulverizează de mai multe ori pe zi, până la dispariţia insectelor.
Ulei esenţial de muşcată
* Uleiul esenţial de muşcată e un excelent repulsiv pentru ţânţari. * Amestecă o picătură de ulei esenţial de muşcată cu 10 picături de ulei vegetal şi aplică pe zonele expuse ale corpului. * Atenţie: uleiul esenţial de muşcată e interzis în timpul sarcinii şi alăptării.
Condimente în ghiveci
* Măghiran, mentă, cimbru, busuioc, mărar... Iată lista plantelor aromatice pe care te poţi baza că te vor scăpa de vizitatorii nepoftiţi. Cresc din abundenţă în balcoanele scăldate de soare. Aşa devin o adevărată armată vegetală împotriva „invadatorilor".
Şi produsele din comerţ te pot ajuta
Sano Dy - roll on: 13 lei
Asigură protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari timp de câteva ore; se poate aplica direct pe piele, atât la adulţi cât şi la copii
Autan - loţiune: 13,33 lei
Calmează iritaţia produsă de înţepătură şi reduce senzaţia de durere şi mâncărime
Cremă SZUKU: 9 lei
Crema antiţânţari şi căpuşe, se aplică pe piele, iar efectul ţine circa 3-5 ore
Autan Family: 13,75 lei
AUTAN Family se aplică pe toate zonele expuse de pe corp, de mai multe ori pe zi. Acţionează ca un "scut" împotriva insectelor, lăsând în acelaşi timp pielea să respire natural
Spray OFF: 13,33 lei
Vă protejează împotriva ţânţarilor ţinându-i la distanţă de pielea dv. Se aplică direct pe piele şi lasă un parfum delicat