„Criptomonedele sunt o schemă Ponzi”, declarația controversată a unui oficial
Criptomonedele reprezintă și acum o problemă pentru unele state. Așa cum știm, o criptomonedă este o tehnologie monetară decentralizată și neguvernamentală. Așadar, guvernele țării nu pot influența prețul acesteia. Totuși, asta nu zice nimic de interzicerea lor, așa cum fac multe state importante.
T. Rabi Sankar, guvernatorul adjunct al Reserve Bank of India, a transmis publicului, în timpul unei conferințe bancare, că criptomonedele au fost „dezvoltate în mod special pentru a ocoli sistemul financiar reglementat”, iar acestea nu sunt susținute de niciun flux de numerar subiacent.
Sunt criptomonedele o schemă Ponzi?
„De asemenea, am văzut că criptomonedele nu pot fi definite ca monedă, activ sau marfă; nu au fluxuri de numerar subiacente, nu au valoare intrinsecă; că sunt asemănătoare schemelor Ponzi și pot fi chiar mai rele”, a spus el. Asemănător, și un mare economist a avut aceeași părere despre criptomonede, definindu-le pe acestea drept „tehnologie”, mai degrabă decât monedă.
Părerile lui Sankar vin într-un moment în care guvernul din India a transmis semnale că se îndreaptă în direcția recunoașterii criptomonedelor ca mijloc legal de schimb. Ministrul de Finanțe al națiunii, Nirmala Sitharaman, a propus impozitarea veniturilor acumulate din transferul de criptomonede și NFT-uri în bugetul federal la începutul acestei luni. Similar cu procesul de colectare a taxelor din crypto care are loc și în România.
Vânzarea de criptomonede și NFT au crescut enorm în India, în ultimul an, în ciuda problemelor legate de reglementare. A doua cea mai mare piață de internet din lume a înregistrat a doua cea mai mare rată de adoptare pentru investițiile în criptomonede, potrivit unei analize Chainalysis.
Banca centrală a Indiei a fost foarte precaută cu privire la criptomonede. În 2018, țara a interzis firmelor financiare să se ocupe de criptomonede. Interdicția a fost anulată de Curtea Supremă a Indiei doi ani mai târziu. Chiar și așa, majoritatea băncilor au continuat să urmeze direcția RBI, potrivit Tech Crunch.
Puteți urmări știrile Click! și pe Google News