Fraudele online, tot mai des folosite. Cum să te ferești de ele

Fraudele on-line au devenit un lait motiv în ultima vreme, iar utilizatorii de internet cad mult mai ușor în zilele noastre, deoarece acestea au reușit să se mascheze în aplicații de telefon cu intenții bune.

card online laptop unsplash jpg

Recent, o aplicația disponibilă pe Play Store reușea să-ți fure toate datele cardului. Aplicația era mascată sub o formă de autentificare prin doi pași, folosită pentru o mai bună protecție a contului. Total opusul la ce și-a propus inițial, aplicația îți instala un virus care putea trece pentru toate metodele de protecție, reușind să acceseze toate datele cardurilor bancare pe care le aveai înregistrate în cadrul acesteia. 

Totuși, ce poți face pentru a te proteja mult mai bine împotriva fraudelor de pe internet?

Printre primele lucruri pe care să le ai în vedere când accesezi un site e să observi URL-ul (linkul) pe care acesta rulează. Așadar, ai grijă să accesezi site-uri de încredere, care oferă toate detaliile despre firma înregistrată, dar și politicile de utilizare a acestuia. Cât despre URL, încearcă să te ferești de site-urile care au o terminație dubioasă: .tk, .online ș.a.m.d. De preferat, ar trebui să folosești site-urile ce au o terminație comună: .com, .ro etc.

De asemenea, în ceea ce privește URL-ul site-ului, escrocii ar putea folosi o combinație de litere pentru a crește încrederea utilizatorului. Așadar, microsoft ar putea ajunge rnicrosoft, unde litere RN încearcă să imite construcția literei M.

Cum sunt livrate fraudele în cutia ta poștală

O metodă cunoscută este reprezentată prin utilizarea formei de „phishing”. Așadar, fraudele pot fi livrate chiar în e-mailul tău. O ofertă de nerefuzat poate fi livrată de către magazinul tău preferat sub forma unui astfel de website fantomă. Hoțul virtual va încerca să imite la perfecție design-ul site-ului și adresa sa web prin intermediului combinației de litere menționate anterior. 

Totuși, ai ce să faci în fața acestei modalități de fraudă? Poate nu ești atent la detalii atât de miscule, dar e bine să ai în vedere și lacătul oferit de către browserul tău. 

image

Prin monitorizarea acestui lacăt virtual, poți fi sigur dacă pagina pe care ai accesat-o este reală sau nu, urmărind informațiile furnizate de către browserul tău de internet.

Dacă site-ului web nu i s-a eliberat un certificat TLS/SSL, vei fi înștiințat de către browser-ul pe care-l folosești cu un semn al exclamării (!).

Verifică politicile site-ului pe care-l accesezi

O nouă formă de fraudă are în vedere comerțul on-line, care a crescut enorm în ultima perioadă din cauza pandemiei cu virusul Sars-Cov-2, iar hoții au profitat de pe urma acesteia.

Poate ai găsit o ofertă valabilă doar în alte țări, iar acest website, aparent prietenos, ți-o oferă la un preț mult mai bun. Vei fi, de asemenea, nevoit să-ți faci un cont și să plasezi comanda. De fiecare dată, vei fi nevoit să accepți termenii și condițiile impuse de către acel website.

Dacă nu treci prin acel document, să-l verifici, nu vei putea face dreptate foarte ușor. Acceptarea termenilor impuși de către un site este similară cu semnarea unui contact despre care nu știi nimic. 

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net