Safari, victima unei breșe care face public istoricul căutărilor

23 ianuarie 2022

Dacă folosești browserul Safari de pe dispozitivul tău Apple, datele și istoricul tău ar putea ajunge public

Terminalele ce ruleaz─â browserul Safari, iPhone, Mac ╚Öi iPadOS se lupt─â, ├«n acest moment, cu o bre╚Ö─â ├«n sistemul lor de securitate, iar tot mai mul╚Ťi utilizatori se supun unui risc ce este cauzat de acest bug, unde istoricul c─âut─ârilor ╚Öi datele personale ar putea ajunge publice.

image
Sursa foto: Pixabay

Datele tale ar putea ajunge în mâini nepotrivite

Bug-ul ├«n cauz─â se afl─â ├«n implementarea IndexedDB de pe toate dispozitivele ce ruleaz─â sistemul de operare iOS, dezvoltat de c─âtre Apple. ├Än acest moment, bre╚Öa de securitate cauzat─â de c─âtre acest bug le poate expune istoricul c─âut─ârilor, dar ╚Öi datele de logare din diferite conturi Google a utilizatorilor, prin intermediul ID-ului Google. ID-ul de utilizator Google este un identificator intern generat de c─âtre ace╚Ötia, ce-╚Ťi permite s─â-╚Ťi stochezi toate informa╚Ťiile legate de contul t─âu, dar ╚Öi s─â te po╚Ťi autentific─â f─âr─â probleme pe diferite platforme ce permit acest tip de autentificare, prin Google.

Rezultatele arat─â c─â peste 30 de site-uri web interac╚Ťioneaz─â cu bazele de date indexate direct pe pagina lor de pornire, f─âr─â nicio ac╚Ťiune a utilizatorului sau f─âr─â nevoia de autentificare. Persoana ce a dezvoltat acest bug ╚Öi l-a implementat ├«n diverse site-uri poate avea acces la toate informa╚Ťiile utilizatorului ce folose╚Öte browserul Safari. De asemenea, publica╚Ťia FingerprintJS transmite c─â ╚Öi istoricul c─âut─ârilor este ├«n pericol, chiar dac─â aceast─â tehnologie este una simpl─â.

Din p─âcate, utilizatorii Safari, iPadOS ╚Öi iOS nu se pot proteja fa╚Ť─â de aceast─â bre╚Ö─â de securitate, f─âr─â a lua m─âsuri drastice. Una dintre op╚Ťiuni ar putea fi s─â bloca╚Ťi ├«n mod implicit JavaScript ╚Öi s─â ├«l permite╚Ťi doar pe website-urile de ├«ncredere. Acest lucru face ca navigarea s─â devin─â incomod─â ╚Öi, cel mai probabil, nu este o solu╚Ťie bun─â pentru toat─â lumea. ├Än plus, vulnerabilit─â╚Ťi precum cross-site scripting fac posibil─â ╚Ťintirea ╚Öi prin site-uri de ├«ncredere, de╚Öi riscul este cu mult mai mic. O alt─â alternativ─â pentru utilizatorii Safari de pe computerele Mac este reprezentat─â prin trecerea temporar─â la un alt browser. Chiar ╚Öi a╚Öa, pe terminalele ce ruleaz─â pe sistemul de operare iOS ╚Öi iPadOS, aceasta nu este o op╚Ťiune, deoarece toate browserele sunt afectate. 

Via╚Ťa personal─â a primit foarte mult─â aten╚Ťie. mai ales ├«n ultima perioad─â, iar Apple a fost printre cei care a luat ini╚Ťiativ─â, chiar din prima zi. Sistemul de operare le permite utilizatorilori s─â vad─â ce aplica╚Ťii au acces ├«n timp real la camera sau la microfonul lor, prin intermediul unei notific─âri discrete. De asemenea, ace╚Ötia ├«╚Öi pot seta drepturile pe care aplica╚Ťiile le au asupra datelor cu caracter personal prin intermediul meniului de Settings.

Pute╚Ťi urm─âri ╚Ötirile Click! ╚Öi pe Google News

banica vicoveanca jpeg
Screenshot 2022 05 27 211225 png
00032 jpg
irina fodor asia express jpg
anamaria prodan portret 0 jpeg
cris ciobanasu vlad gherman png
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
crbl  2 (2) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Catedrala Mântuirii Neamului   București (Ianuarie 2022) jpg
calendar ortodox 2021 28 mai sfantul ierarh nichita marturisitorul episcopul calcedonului png
BeFunky collage (7) jpg
spital ploiesti png
4 carmen iohannis rochie scumpa 3 jpg jpeg
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg