Ghidul cump─âr─âtorului: cum alegi un TV potrivit pentru tine

Ce ├«nseamn─â, de fapt, toate func╚Ťiile pe care un televizor le are ├«n zilele noastre ╚Öi care ar fi cea mai bun─â alegere, ├«n cazul ├«n care dore╚Öti s─â-╚Ťi achizi╚Ťionezi un TV nou ├«n 2022.

stanga
dreapta
netflix smart TV 658 jpg
Ghid de cump─ârare TV Smart 2021: Cum s─â alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
11 actu 1 televizor 4col lat jpeg
televizor

├Än 2022, televizoarele au devenit din ce ├«n ce mai complexe, iar achizi╚Ťionarea unui televizor, chiar ╚Öi de buget, se dovede╚Öte a fi un proces greu de parcurs pentru utilizatorul de r├ónd. Pe l├óng─â diagonala sa, un TV modern vine cu Ultra HD 4k, 120HZ ╚Öi HDMI 2.1, QLED sau OLED. 

A╚Öadar, o s─â trecem prin fiecare func╚Ťie ╚Öi vom afla c├ót de important─â este ╚Öi dac─â merit─â investi╚Ťia ├«ntr-un televizor modern.

Ce este un port HDMI

HDMI este un acronim pentru High Definition Multimedia Interface, un conector ╚Öi un cablu capabil s─â transmit─â fluxuri audio ╚Öi video de ├«nalt─â calitate, cu o l─â╚Ťime de band─â mare ├«ntre dispozitive.

image
Cablu HDMI

Porturile HDMI se g─âsesc fie pe placa video, fie pe placa de baz─â din spatele computerului. Este important de men╚Ťionat c─â nu toate computerele ╚Öi pl─âcile video au conectori HDMI.

Vezi ╚Öi Cele mai performante laptopuri de buget ├«n 2022

Producerea device-urilor cu HDMI a ├«nceput ├«n 2003, iar multe dispozitive nu s-au conformat ├«nc─â de atunci la aceast─â tehnologie. A╚Öadar, s-ar putea s─â g─âsi╚Ťi dispozitive chiar ╚Öi din 2007, care ├«nc─â nu au port HDMI. 

Diferen╚Ťa dintre HDMI 1.4 ╚Öi HDMI 2.1

Diferen╚Ťa major─â dintre versiunea veche ╚Öi versiunea HDMI 2.1 este dat─â de viteza de calcul. 

HDMI 1.4 poate transporta o imagine de 1080p (Full HD) la 60 Hz și 2160p (4k Ultra HD) la 30 Hz.

Totu╚Öi, compromisul se poate observa la rata de cadre pe secund─â. HDMI 1.4 poate transmite o imagine 4K la doar 24 FPS. 

În schimb, HDMI 2.0 este capabil să transmită o imagine Full HD la 120 de cadre pe secundă și o imagine 4K la 60 de cadre pe secundă.

Cite╚Öte ╚Öi Te g├ónde╚Öti s─â cumperi un telefon secondhand? Cele mai utile trucuri pentru a verifica un smartphone folosit

├Än ceea ce prive╚Öte dispozitivele, sistemele HDMI 1.4 func╚Ťioneaz─â foarte bine cu noile dispozitive HDMI 2.0. Pentru a face lucrurile ╚Öi mai u╚Öoare, unele hardware-uri ce au HDMI 1.4 nu necesit─â nimic mai mult dec├ót o actualizare de firmware, pentru a fi compatibile.

Sistemele HDMI 2.0 pot transfera date de p├ón─â la 18 Gbps, mai mult fa╚Ť─â de 10,2 Gbps, de c├ót e capabil HDMI 1.4. 18 Gbps ├«nseamn─â 2.250 MB pe secund─â. Pentru context, Blu-ray-urile normale au o vitez─â maxim─â de 54 Mbps, adic─â doar 6,75 MB pe secund─â.

QLED vs OLED

Televizoarele de tip OLED nu au deloc nevoie de iluminare de fundal. În schimb, fiecare subpixel dintr-un OLED este capabil să emită propria lumină. Acest lucru permite o precizie la nivel de pixeli asupra nivelurilor de contrast și de negru, lucru pe care QLED-urile nu îl pot realiza.

cum alegi un televizor 1170x644 jpeg
TV QLED vs TV OLED

Unul dintre principalele avantaje ale televizoarelor QLED de ultim─â genera╚Ťie este luminozitatea lor foarte puternic─â. Luminozitatea televizorului este m─âsurat─â ├«ntr-o unitate numit─â ÔÇ×nitsÔÇŁ, iar cele mai bune televizoare QLED pot dep─â╚Öi 2.000 nits. 

├Än schimb, televizoarele OLED dep─â╚Öesc cu greu 800 de nits, de╚Öi c├óteva modele de ultim─â genera╚Ťie pot atinge 1.000.

Multe televizoare QLED folosesc, de asemenea, o tehnologie numită reglare locală full-array. Această caracteristică permite televizorului să se estompeze în anumite zone, pentru a permite culorii negre să fie mai profunde.

60 Hz sau 120 hz? Ce reprezint─â rata de refresh a unui televizor

Hz, cunoscut ╚Öi sub forma de Hertz, este unitatea de m─âsur─â pentru frecven╚Ť─â. ├Än lumea tehnologiei digitale, aceast─â frecven╚Ť─â se reflect─â cel mai bine ├«n fine╚Ťea cu care imaginile de pe ecran se mi╚Öc─â. 

netflix smart TV 241 jpg

A╚Öadar, cu c├ót frecven╚Ťa este mai mare, cu at├ót imaginea va fi mai fluid─â, iar imaginile vor ar─âta mai bine. 

Totu╚Öi, multe filme ╚Öi seriale nu au adoptat aceast─â tehnologie, multe dintre ele r─âm├ón├ónd la formatul clasic de 24 de cadre pe secund─â. C├ót despre televiziuni, deoarece cererea nu este at├ót de mare, nici posturile de televiziune, mai ales din Rom├ónia, nu au adoptat aceast─â schimbare ╚Öi tehnologie. 

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

1 brigitte pastrama jpg jpeg
bote bal contesa JPG
carmen iohannis presidency.ro
2 tom cruise nicole kidman profimedia 0137494228 jpg jpeg
andrei balan webp
image png
anca pandrea 1 jpeg
Katie Washbourne jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
FotoJet (1) jpg
image png
lamaie jpg
calendar ortodox 2021 4 iulie sfantul ierarh andrei criteanul arhiepiscopul cretei png
canicula