Spectacol pe cer! Unde se văd cel mai bine Perseidele, cea mai strălucitoare ploaie de stele. VIDEO

Ultima actualizare:

Perseidele, cea mai spectaculoasă ploaie de stele din această vară, este activă din iulie și se va încheia la sfârșitul acestei luni. Apogeul fenomenului va avea loc în noaptea de 11 spre 12 august, înainte de răsărit.

 Apogeul fenomenului va avea loc în noaptea de 11 spre 12 august, înainte de răsărit / foto: Pixabay
Apogeul fenomenului va avea loc în noaptea de 11 spre 12 august, înainte de răsărit / foto: Pixabay

Denumite astfel după constelația din care par să provină, sunt una dintre cele mai vizibile și strălucitoare ploi de meteori ale anului.

Astronomul Don Pollacco de la Universitatea Warwick explică faptul că acestea produc „meteori de un albastru strălucitor - și într-un număr foarte mare”, conform Associated Press.

Ce este o ploaie de meteori

Ploile de meteori sunt fenomene ce au loc anual și nu necesită echipament special pentru observare. Majoritatea ploilor de meteori provin din resturile cometelor, iar sursa Perseidelor este cometa 109P/Swift-Tuttle.

Când aceasta se apropie de Soare, praful cosmic din nucleul ei înghețat se eliberează în spațiu. Rocile din spațiu intră în atmosfera Pământului, rezistența aerului le face extrem de fierbinți, provocându-le să strălucească și lăsând în urma lor o coadă de foc - fenomen cunoscut sub numele de „stea căzătoare”.

Particulele de praf cosmic care ard în atmosferă sunt numite meteoroide, iar bucățile care ajung pe Pământ sunt numite meteoriți.

Perseidele se deosebesc prin faptul că sunt „particule mai mari decât cele din alte ploi de meteori”, explică Bill Cooke de la NASA, ceea ce le conferă aspectul de „mingi de foc strălucitoare” și le face mai vizibile decât alte fenomene similare.

Când sunt cele mai vizibile perseidele

Ploile de meteori sunt de obicei cele mai vizibile între miezul nopții și zorii zilei. Sunt mai ușor de observat într-un cer întunecat, departe de luminile orașelor. Nopțile senine, fără nori și cu luna în fază mică, oferă cele mai bune condiții pentru observație.

Emisfera nordică va beneficia de cea mai bună vizibilitate a Perseidelor. Vârful din acest an coincide cu o Lună plină acoperind aproximativ 40% din cer.

Fiecare roi de meteori are un moment de maxim, când activitatea meteorilor este cea mai intensă. Pentru Perseide, perioada de activitate este între 17 iulie și 26 august, și în această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii sporadici, și meteori care par să provină din constelația Perseus.

Unde în România se văd cel mai bine perseidele

Maximul Perseidelor va avea loc pe 12 august, între orele 16:00 și 19:00 TLR (timpul legal român). Deoarece maximul se produce în timpul zilei, când meteorii nu sunt vizibili, este recomandat să priviți cerul în noaptea dinaintea maximului (11 spre 12 august) și în noaptea de după (12 spre 13 august).

Veți putea observa panta ascendentă și cea descendentă a maximului între 11 și 14 august, potrivit astro-urseanu.

În zonele cu cer clar, se pot vedea până la 100 de meteori pe oră, în timp ce din orașe se pot observa 10-20 de meteori pe oră. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este recomandat să stați întinși pe spate și să priviți cerul timp de cel puțin o oră. În timpul maximului Perseidelor, este posibil să observați un meteor pe minut.

Deși termenul „ploaie de stele” este frecvent utilizat, în realitate, ploile de meteori nu produc câteva mii de meteori pe oră, aceasta fiind o raritate.

Următoarea mare ploaie de meteori va fi cea a Orionidelor, cu apogeul spre mijlocul lunii octombrie. Între 21 și 22 octombrie, Orionidele vor produce până la 30 de meteori pe oră, toate fragmentele fiind derivate din cometa Halley.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net