Lyridele - cea mai mare ploaie de meteoriți. Se întâmplă o dată la 60 de ani și iată unde o poți vedea!

Încă de astăzi, până pe 29 aprilie, pe cer se poate admira una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți, Lyridele. Precum orice alt prilej în care este observat acest fenomen, el este cauzat de către apariția unei comete, iar de data aceasta este vorba despre una extrem de rară. Aflați când aveți cele mai bune șanse de a admira ploaia de meteoriți, precum și care este semnificația acesteia.

Lyridele vor fi neobișnuit de spectaculoase in acest an / foto: Shutterstock
Lyridele vor fi neobișnuit de spectaculoase in acest an / foto: Shutterstock

Lyridele pot fi admirate în fecare an, în jurul acestei perioade, fiind printre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți. Pentru cei dintre noi care intenționează să urmărească cerul pentru a-și pune o dorință când văd o „stea căzătoare”, ei bine, trebuie să știți că fenomenul a început deja să fie vizibil încă din 15 aprilie. Lyridele vor continua până pe 29 aprilie, însă cele mai bune șanse pe care le aveți de a admira acest fenomen sunt între nopțile dintre 21 și 23 aprilie, potrivit informațiilor celor de la PRO TV.

În mod normal, în timpul Lyridelor, putem surprinde pe cerul nopții în jur de 15 meteori de-a lungul unei ore, însă există și „vârfuri” ale acestui fenomen, când chiar și 100 de meteori pot străbate cerul, într-o oră! Iar în acest an, ploaia de meteoriți nu va fi afectată de către Lună, pectacolul fiind mai vizibil decât de obicei!

Lyridele vor avea cea mai spectaculoasă apariție din ultimii 60 de ani

După cum este cazul întotdeauna, când vine vorba despre ploile de meteoriți, acestea sunt cauzate de către trecerea prin sistemul nostru solar a unei comete. Iar în acest caz, este vorba despre Thatcher, o cometă foarte specială, datorită rarității ei! Aceasta are nevoie de o perioadă îndelungată pentru a face o rotație în jurul Soarelui, mai precis, de 415 ani! În acest moment, cometa gonește spre perfieria sistemului solar. Ultima dată când a fost vizibilă cu ochiul liber de pe planeta noastră a fost în anul 1861.

Lyridele au și o particularitate, ele producând un număr neobișnuit de mare de meteori la fiecare 60 de ani. Din fericire pentru toți pasionații de astronomie, 2023 este anul în care acest fenomen prezintă o asemenea caracteristică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
carte pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net