Vulcanul Mayon din Filipine a început să erupă - VIDEO
Peste 50.000 de oameni au fost evacuaţi din calea celui mai activ vulcan din Filipine, Mayon. De zece zile, pe versanţii muntelui curge lavă şi exploziile sunt din ce în ce mai puternice.
Directorul Centrului de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine, Renato Solidum, a declarat că "exploziile au devenit din ce în ce mai mari", că riscul unei erupţii majore este din ce în ce mai mare şi că este imposibil de prezis când va avea loc.
Norii de cenuşă sunt aruncaţi la doi kilometri în aer şi lava curge pe versanţi. Vulcanologii spun că o erupţie majoră va fi mortală pentru oricine din zonele învecinate. Autorităţile au interzis accesul la mai puţin de 10 kilometri de vulcan.
Vezi GALERIE FOTO cu erupţia vulcanului
Peste 50.000 de oameni au fost evacuaţi de urgenţă, dar mulţi s-au întors acasă de Crăciun, cea mai mare sărbătoare pentru populaţia romano-catolică din Filipine.
Locuitorii au spus că cenuşa îi orbeşte şi le irită pielea.
Vulcanul este situat la circa 300 km sud-est de capitala Manilla, ultima sa erupţie având loc în 2006, iar cea mai gravă, în 1814, când 1.200 persoane au murit într-o localitate acoperită de lavă.
Vulcani celebri:
Cel mai activ în prezent: Kilauea din Hawaii. Erupe încontinuu din 1983 într-un ritm de circa 5 metri cubi pe secundî de lavă. Kilauea înseamnă "cel care scuipă" sau "care împrăştie".
Cele mai multe victime: Tambora din Indonezia. Erupţia lui Tambora din 1815 a ridicat o coloană de cenuşă de 44 de kilometri înălţime. 10 000 oameni au murit din cauza erupţiei, iar alţii 82 000 au murit de foame şi boli.
Cea mai mare explozie: Krakatau din Indonezia. Aflat în strâmtoarea Sunda, a explodat în 1883 distrugând aproape toată insula şi formând un tsunami care a ucis 36 000 oameni.
Cel mai înalt vulcan peste fundul mării: Mauna Loa din Hawaii. Deşi are doar 4 170 m peste nivelul mării, Mauna Loa se sprijină pe fundul mării. Măsurat de acolo, este nu numai cel mai înalt vulcan din lume, ci şi cel mai înalt munte cu 10.200 de metri.
Cel mai înalt vulcan activ peste nivelul mării: Cotopaxi din Ecuador. Cu o înălţime de 5.911 de metri, Cotopaxi a erupt de 50 ori din 1738. Ultima erupţie cunoscută a avut loc în 1904, iar în 1975 vulcanul s-a trezit pentru scurt timp.
Cel mai activ din istorie: Stromboli din Italia. Erupţiile slabe, dar continue ale lui Stromboli, situat pe insulele Eoliene, au fost consemnate încă de pe vremea romanilor, care i-au dat porecla de "Farul Mediteranei".
Potenţial cel mai periculos: Vezuviu din Italia. În 79 după Hristos erupţia Vezuviului a distrus oraşele romane Pompei şi Herculane. O erupţie similară în prezent ar avea efecte devastatoare în acestă regiune dens populată.
Mai citeşte:
Zeci de mii de evacuaţi din calea unui vulcan în Filipine FOTO