Ce spune directorul INFP, despre cutremurul de 5,4 produs în România. Unde s-a resimțit cel mai puternic

16 septembrie 2024 19:19   Actualitate
Ultima actualizare:

Cutremurul care a avut loc luni după-amiaza, cu o magnitudine de 5,4, face parte din activitatea seismică obișnuită din zona Vrancea, conform declarațiilor făcute de Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), pentru Adevărul.

El a explicat că în această regiune, astfel de evenimente seismice se produc relativ frecvent, iar un cutremur de această magnitudine poate să apară o dată la doi ani. Ultimele seisme similare au avut loc în 2018, cu o magnitudine de 5,8, și în 2022, cu aceeași magnitudine de 5,4.

Practic, trebuia să vină un cutremur mai măricel în Vrancea, pentru că ultimul cutremur mai mare, peste 5, a fost în 2018”, a explicat directorul INFP. 

Cutremurul a fost resimțit puternic în zone precum București și Chișinău, iar epicentrul său a fost localizat la o adâncime de 126 de kilometri. În plus, intensitatea la epicentru a fost de gradul V pe scara Mercalli.

Cutremurul a fost detectat de aproximativ 100 de stații seismice

Evenimentul seismologic a fost detectat de aproximativ 100 de stații seismice. Ionescu a subliniat că, deși acest cutremur nu a fost urmat de replici, dacă acestea ar fi existat, ar fi trebuit să se producă deja în orele imediat următoare evenimentului principal.

De asemenea, Ionescu a menționat că revizuirea magnitudinii seismului la 5,4 a fost foarte apropiată de estimarea inițială furnizată de sistemul de alertare rapidă, care a indicat o magnitudine de 5,5 în primele trei secunde după producerea cutremurului.

Specialiștii estimează că în zona Vrancea, o dată pe secol, există posibilitatea unui cutremur major, cu magnitudini care ar putea depăși chiar și valoarea de 7 pe scara Richter.

Cutremurul de 5,4 a avut loc în județul Buzău, la ora 17:40, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 126,8 kilometri. Epicentrul său s-a aflat în apropierea unor orașe importante, cum ar fi Buzău, Brașov, Focșani, Ploiești și Târgoviște, fiind resimțit și în localitățile din zonă.

În ciuda intensității acestui cutremur, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF) a raportat că nu au existat apeluri de urgență la numărul 112 după evenimentul seismic, semn că nu s-au înregistrat pagube majore sau victime.

Mai multe