Animal unic în Europa, omorât din greșeală în România. Oamenii îl confundă cu o specie dăunătoare

11 februarie 2023 11:37   Fapt divers

Un animal unic în Europa e ucis din greșeală în România. Din păcate, această vietate este pe cale de dispariție. Are un rol important în ecosistem, dar supraviețuirea speciei este pusă în pericol de acțiunile omului.

Acest animal este foarte rapid și are gheare lungi pentru a-și prinde hrana. Totodată, această specie care se găsește rar în Europa știe foarte bine să se ascundă.

Ce animal din România este unic în Europa

Faceți cunoștință cu dihorul pătat. Această specie trăiește în România, fiind printre singurele populații din întreaga Uniune Europeană.

Dihorul pătat stă ascuns în vizuina sa pe timpul zilei și abia când se lasă întunericul iese de acolo. Este un foarte bun săpător de galerii, având ghearele puternice și ascuțite. Se hrănește, printre altele, cu cârtițe, șobolanii de apă sau orbeți, iar ghiarele îl ajută să fie foarte eficient în capturarea acestor vietăți.

Dihorul pătat e cunoscut sub numele de Vormela peregusna. Animalul din România are botul ascuțit și o blană foarte deasă și lucioasă. Această specie se mai hrănește și cu insecte, viermi sau șopârle.

Dihorul pătat e omorât din greșeală de oameni

Dihorul pătat are un rol important în menținerea unui echilibru în ecosistem. Acesta ține sub control populația de rozătoare, în cazul în care numărul acestora este mult prea mare și ar putea distruge inclusiv recoltele.

Din păcate, specia este confundată cu dihorul de casă. Din acest motiv, acest animal unic în Europa este capturat și ucis de cei care cred că ar fi putea fi dăunător pentru animalele pe care le au în curte. Totodată, câinii fără stăpân reprezintă un alt pericol pentru dihorul pătat.

Unde trăiește acest animal?

Această specie este mai degrabă una solitară. Dihorul pătat caută doar parteneri de reproducere atunci când este perioada propice. 

Acest animal trăiește numai în zonele aride și de stepă. Din păcate, specia este pe cale de dispariție, iar în Dobrogea ar mai trăi doar 500 de exemplare. Încă de acum 30 de ani, dihorul pătat este protejat prin lege în România.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe