#Casa Regală a Marii Britanii

Anthony Blunt, spionul sovieticilor, la Buckingham! Protejat de regina Elisabeta a II-a

18 septembrie 2022 13:19   Fapt divers
Ultima actualizare:

Anthony Blunt a fost unul dintre cele mai prolifice personaje de la Casa Regală, reputat istoric de artă și rudă îndepărtată a familiei regale, Blunt a activat timp de 15 ani și ca spion pentru Partidul Comunist, secret făcut public în 1979, de către Margareth Thatcher. 

Casa Regală a Marii Britanii ascunde multe secrete, iar unul dintre cele mai bine păstrate a fost cazul lui Anthony Blunt, un intelectual foarte respectat de familia regală, responsabilul colecției de artă a Reginei Elisabeta a II-a. 

Citește și: Regina Elisabeta a II-a are un urmaș secret? Detaliul care aruncă în aer monarhia britanică

Acesta era descris ca fiind un om de cultură, cu o educație aleasă și un caracter foarte discret, atribute extrem de apreciate la curtea regală. 

Familia regală l-a plăcut: era politicos, eficient și, mai ales, discret”, se dezvăluie într-o biografie, potrivit Adevarul.ro.

Totuși Blunt nu era întru totul loial Casei Regale a Marii Britanii. Într-o perioada în care Europa se simțea amenințată de criza economică, dar și de pericolul fascist, Anthony Blunt a văzut în doctrina marxist-leninistă singura alternativă împotriva fascismului. Fascinația lui pentru comunismul sovietic a început în perioada când era profesor la Cambridge, iar activitățile sale pro-comuniste ar fi continuat vreme de 15 ani.

Nu rata nici: Cine este Tall Paul, servitorul credincios al Reginei Elisabeta a II-a timp de 44 de ani

 În 1940, Blunt a fost recrutat de MI5, (Agenția de Securitate britanică) și a fost un membru activ până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. În acest timp se estimează că ar fi transmis Uniunii Sovietice peste 1.700 de documente secrete. 

Regina Elisabeta a II-a a adus un omagiu membrilor serviciilor secrete MI5, față de care și-a manifestat recunoștința și respectul pentru angajamentul lor, sub motto-ul: „Regnum Defende”.

Citește mai multe pe Adevarul.ro

Mai multe