Atenție, șoferi! Amendă cât un salariu pentru toții români care fac această greșeală în trafic
Există numeroase prevederi în Codul Rutier, însă poate mulți șoferi nu le cunosc pe toate. Un detaliu interesant este cel legat de foliile auto. Mulți optează pentru ele, din diferite motive, însă în anumite situații se pot alege cu amenzi.
Clarificări cu privire la foliile auto
Conform Codului Rutier, este complet interzis ca șoferii să aibă astfel de lucruri pe mașina lor în timpul circulației pe drumurile publice. Iar orice polițist rutier poate să oprească un participant la trafic dacă le observă, conform celor de la Fanatik.
Foliile auto reduc luminozitatea în mașină de asemenea, ne permit să avem intimitate. Totodată, ele dau și un aspect mai plăcut anumitor vehicule. Sunt însă și situații în care acestea pot să devină periculoase. Tocmai din acest motiv, Codul Rutier are o serie de clarificări interesante în acest sens.
Ce folii sunt permise șoferilor
Sunt permise doar foliile auto care se încadrează în ghidul de cerințe tehnice oferit de cei de la RAR. Practic, avem nevoie de folii auto omologate. În caz contrar, riscăm să fim opriți în trafic și apoi amendați cu până la 2.900 de lei.
Ce folii pot fi aplicate și ce documente sunt necesare pentru a evita o astfel de amendă? Doar foliile montate în atelierele autorizate RAR. Instituția este și cea care emite și documentele care atestă omologarea lor.
Ce trebuie să prezinte șoferii polițiștilor
De asemenea, șoferii, care sunt opriți în trafic pentru folii, trebuie să prezinte o declarație de conformitate, alături de un certificat de garanție. Există niște reguli clare și anume că foliile nu trebuie să fie din plastic, iar cei de la RAR știu și ei foarte bine acest lucru.
„Nu se aplică niciodată folii din material plastic, indiferent de valoare transmitanței luminii pe parbrizul autovehiculelor”, este recomandarea venită din partea celor de la RAR.
În cazul în care un șofer ajunge să fie oprit în trafic pentru folii auto, iar acestea nu sunt omologate, se poate ajunge la amenzi de până la 2.900 de lei. De asemenea și certificatul de înmatriculare al vehiculului în cauză va fi reținut.