Claxona┼úi ┼či da┼úi flash-uri? Risca┼úi amenzi uria┼če! Cum arat─â noul cod rutier

28 ianuarie 2022

Guvernul a stabilit joi, printr-o Ordonan┼ú─â de Urgen┼ú─â, amenzi pentru mai multe abateri de la legisla┼úia rutier─â. Pentru prima dat─â, ├«n Rom├ónia va fi sanc┼úionat ┼či comportamentul agresiv ├«n conducerea vehiculelor.

image
Conduc─âtorii auto surescita┼úi vor fi ar┼či la buzunare

Autorit─â┼úile au pus piciorul ├«n prag, din cauza statisticilor ├«ngrozitoare privind accidentele. ÔÇ×Siguran┼úa rutier─â constituie o problem─â grav─â ├«n Rom├ónia, nivelul acesteia fiind semnificativ mai mic fa┼ú─â de media ├«nregistrat─â ├«n statele Uniunii Europene. Carnagiul de pe ┼čosele trebuie opritÔÇŁ, a declarat Lucian Bode, ministrul de Interne, la finalul ┼čedin┼úei de Guvern.

┬źTerori┼čtii ┼čoselelor┬╗

* Conform Ordonan┼úei de Urgen┼ú─â adoptate joi de Executiv, agresivi ├«n trafic pot fi caracteriza┼úi ┼čoferii care schimb─â benzile de mai multe ori, pentru a dep─â┼či un ┼čir de vehicule care circul─â ├«n acela┼či sens. De asemenea, ├«n aceea┼či categorie se ├«ncadreaz─â ┼či cei care ├«ntorc ma┼čina prin folosirea fr├ónei de m├ón─â sau cei care circul─â ÔÇ×la o distan┼ú─â foarte redus─â fa┼ú─â de un alt vehicul, ├«naintea sau ├«n spatele acestuia, c├ót ┼či ├«n lateral, de natur─â a intimida conduc─âtorul acestuiaÔÇŁ.

*Vor fi sanc┼úiona┼úi ┼čoferii care claxoneaz─â sau dau semnale cu farurile ├«n mod abuziv, cei care fac drifturi, dar ┼či motocicli┼čtii care merg pe o singur─â roat─â. Toate aceste abateri vin cu amenzi ├«ntre 580 de lei ┼či 725 de lei ┼či cu re┼úinerea permisului pentru 30 de zile.

* ├Än cazul ├«n care din aceste motive s-a produs un accident din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, amenzile vor fi ├«ntre 870 de lei ┼či 1.160 de lei ┼či carnetul va re┼úinut pentru 60 de zile.

Atenţie pe autostradă!

* ┼×oferii care circul─â nejustificat pe banda de urgen┼ú─â a autostr─âzii vor fi amenda┼úi cu p├ón─â la 2.900 de lei ┼či vor r─âm├óne f─âr─â permis 90 de zile.

* Pe autostradă, cei care merg pe contrasens, întorc sau merg cu spatele vor rămâne pietoni pentru 120 de zile.

image
Poli┼úi┼čtii rutieri vor aplica noile m─âsuri

* ┼×oferii care trec calea ferat─â f─âr─â s─â se asigure sau care dep─â┼česc limita de vitez─â legal─â cu mai mult de 70 de kilometri la or─â se vor alege cu permisul suspendat pentru 120 de zile.

* Dep─â┼čirea neregulamentar─â va fi aspru pedepsit─â de Codul Rutier: amenda poate ajunge la 1.160 de lei, iar permisul de conducere va fi re┼úinut pentru 60 de zile. ├Än caz de accident, sanc┼úiunile sunt 2.900 de lei amend─â ┼či 90 de zile f─âr─â permis.

* Neacordarea de prioritate este una dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor. Amenzile vor ajunge până la 2.900 de lei, iar permisul va fi reţinut pentru 90 de zile.

* Codul Rutier ├«i pedepse┼čte ┼či pe ┼čoferii care nu-┼či cur─â┼ú─â parbrizul ┼či geamurile ma┼činilor, precum ┼či pe cei care ├«┼či las─â ma┼činile parcate f─âr─â s─â le asigure cu fr├óna de m├ón─â tras─â sau b─âgate ├«n vitez─â.

  Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! ┼či pe Google News!    

cub pepe png
andrei stefanescu iubita3 png
kourtney kardashian travis barker (1) jpg
fuego iubita2 png
andreea balan (1) jpg
sharon stone afp (2) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
sandra parlamentara copy jpg
regina elisabeta
salvamari 0 jpeg
Experţi în armamentul nuclear: Putin recurge la ameninţarea nucleară pentru a evita intervenţia directă a NATO în Ucraina jpeg
FotoJet (4) jpg
masini electrice jpeg