Claxonaţi şi daţi flash-uri? Riscaţi amenzi uriaşe! Cum arată noul cod rutier

Guvernul a stabilit joi, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, amenzi pentru mai multe abateri de la legislaţia rutieră. Pentru prima dată, în România va fi sancţionat şi comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor.

Conducătorii auto surescitaţi vor fi arşi la buzunare
Conducătorii auto surescitaţi vor fi arşi la buzunare

Autorităţile au pus piciorul în prag, din cauza statisticilor îngrozitoare privind accidentele. „Siguranţa rutieră constituie o problemă gravă în România, nivelul acesteia fiind semnificativ mai mic faţă de media înregistrată în statele Uniunii Europene. Carnagiul de pe şosele trebuie oprit”, a declarat Lucian Bode, ministrul de Interne, la finalul şedinţei de Guvern.

«Teroriştii şoselelor»

* Conform Ordonanţei de Urgenţă adoptate joi de Executiv, agresivi în trafic pot fi caracterizaţi şoferii care schimbă benzile de mai multe ori, pentru a depăşi un şir de vehicule care circulă în acelaşi sens. De asemenea, în aceeaşi categorie se încadrează şi cei care întorc maşina prin folosirea frânei de mână sau cei care circulă „la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia”.

*Vor fi sancţionaţi şoferii care claxonează sau dau semnale cu farurile în mod abuziv, cei care fac drifturi, dar şi motocicliştii care merg pe o singură roată. Toate aceste abateri vin cu amenzi între 580 de lei şi 725 de lei şi cu reţinerea permisului pentru 30 de zile.

* În cazul în care din aceste motive s-a produs un accident din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, amenzile vor fi între 870 de lei şi 1.160 de lei şi carnetul va reţinut pentru 60 de zile.

Atenţie pe autostradă!

* Şoferii care circulă nejustificat pe banda de urgenţă a autostrăzii vor fi amendaţi cu până la 2.900 de lei şi vor rămâne fără permis 90 de zile.

* Pe autostradă, cei care merg pe contrasens, întorc sau merg cu spatele vor rămâne pietoni pentru 120 de zile.

Poliţiştii rutieri vor aplica noile măsuri
Poliţiştii rutieri vor aplica noile măsuri

* Şoferii care trec calea ferată fără să se asigure sau care depăşesc limita de viteză legală cu mai mult de 70 de kilometri la oră se vor alege cu permisul suspendat pentru 120 de zile.

* Depăşirea neregulamentară va fi aspru pedepsită de Codul Rutier: amenda poate ajunge la 1.160 de lei, iar permisul de conducere va fi reţinut pentru 60 de zile. În caz de accident, sancţiunile sunt 2.900 de lei amendă şi 90 de zile fără permis.

* Neacordarea de prioritate este una dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor. Amenzile vor ajunge până la 2.900 de lei, iar permisul va fi reţinut pentru 90 de zile.

* Codul Rutier îi pedepseşte şi pe şoferii care nu-şi curăţă parbrizul şi geamurile maşinilor, precum şi pe cei care îşi lasă maşinile parcate fără să le asigure cu frâna de mână trasă sau băgate în viteză.

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!    

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net