Bărbatul cu primul transplant de brațe e gata să escaladeze cel mai înalt munte din Alpi

19 aprilie 2023 7:33   Fapt divers
Ultima actualizare:

În ianuarie 2021, după un accident la locul de muncă în care a fost electrocutat și brațele i-au luat foc, ca apoi să-i fie amputate, Felix Gretarsson (50 de ani) a convins un chirurg să efectueze primul transplant de mâini din lume. Și nu doar că a reușit, dar se și bucură de viață cu o ambiție ieșită din comun. Recent, Felix a reușit să meargă singur pe bicicletă și, încurajat și mai mult de această izbândă, bărbatul a anunțat că la anul intenționează să escaladeze cel mai înalt munte din Alpi și din Europa de Vest, Mont Blanc, cu o altitudine de 4.809 m.

Pe 12 ianuarie 1998, Felix Gretarsson (50 de ani), care lucra ca electrician, și-a pierdut ambele mâini într-un accident la locul de muncă. El fost trimis să repare o linie care transporta suficientă electricitate pentru a alimenta 500 de case, însă, a fost electrocutat și a căzut de la o înălțime de 32 de metri. Și-a rupt spatele în trei locuri, și-a fracturat gâtul, iar brațele i-au luat foc. A stat în comă indusă timp de trei luni și membrele i-au fost amputate.

După zeci de ani în care a trăit fără ambele brațe, el a convins un chirurg să efectueze primul transplant dublu de braț și umăr din lume, într-o intervenție chirurgicală de 15 ore, în ianuarie 2021. Cum a ajuns Felix să fie prima persoană ce a primit un transplant de brațe?

A lansat o campanie națională de strângere de fonduri

În 2007, a văzut la televizor o reclamă la o conferință susținută de renumitul chirurg Dr. Jean-Michel Dubernard, celebru pentru că a efectuat cu succes, în 1998, primul transplant al unei mâini. După ce l-a căutat, chirurgul i-a spus că va trebui să se mute în Franța, deoarece există posibilitatea unui transplant dublu de brațe, dar echipa trebuie să facă pregătirile necesare.

Felix a lansat, patru ani mai târziu, o campanie națională de strângere de fonduri în Islanda, pentru a aduna banii (200.000 de euro) necesari pentru operație, atunci când chirurgii i-au acceptat cererea. Așa că s-a mutat, din Islanda, la Lyon, în 2013, iar în 2017 a început căutarea unui potențial donator. 

În data de 11 ianuarie 2021, viața lui Felix s-a schimbat complet. El a primit un telefon în care i s-a spus că a fost găsit un donator compatibil. Intervenția chirurgicală a durat 15 ore, iar de atunci fostul electrician i-a șocat pe chirurgi cu progresele sale incredibile. Felix este tatăl a doi copii și este fericit că acum își poate îmbrățișa copii și poate chiar să meargă la sală.

Recent, a reușit să meargă singur pe bicicletă

Totodată, recent, a reușit să meargă singur pe bicicletă. „Mă simt foarte bine. Mâinile mele încă nu sunt foarte utilizabile, dar mă descurc și totul se consolidează. Cu siguranță nu a fost ușor. Am mers la sală de patru ori pe săptămână, pentru a-mi întări mușchii - reabilitarea nu este suficientă. Viața mea s-a schimbat enorm de când am fost operat.

Înainte de accidentul meu foloseam frecvent bicicleta, pentru a merge la serviciu. De mult timp îmi doream să merg din nou pe bicicletă, dar nu știam cum va fi. La fiecare șase luni stau de vorbă cu terapeutul meu ocupațional și stabilim cele mai importante cinci lucruri pe care vreau să le realizez în următoarele șase luni. La început, erau lucruri precum igiena personală și hrănirea", a declarat Felix, potrivit tabloidului britanic Mirror.

Anul viitor, el vrea să își depășească limitele și intenționează să escaladeze cel mai înalt munte din Alpi și din Europa de Vest - Mont Blanc.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Mai multe