Bijuteria de la malul mării a avut un destin tragic. Ce se ascunde în Cazinoul din Constanța?

17 iunie 2022 11:16   Fapt divers

Cazinoul din Constanța se află în plin proces de restaurare, însă lucrările nu se vor termina la termenul preconizat de firma care se ocupă de renovări, în urma câștigării procesului de achiziție publică. Cetățenii nu vor putea vizita edificiul până în primăvara anului viitor, dar putem face o călătorie în istorie, pentru a descoperi secretele din spatele Cazinoului din Constanța.

CNI declară, pentru Adevărul.ro, că lucrările de renovare și consolidare a cazinoului au trecut de jumătate: „În acest moment se execută lucrări la partea de structură, partea de arhitectură şi partea de componente artistice. În perioada următoare se vor continua lucrările menţionate, se vor executa lucrări de instalaţii interioare, instalaţii exterioare, consolidare şi refacere terasă exterioară, consolidare zid de sprijin şi refacere a zidului de apărare marin”.

S-ar putea să te intereseze și: Sezon estival fără spital de boli infecțioase. Medicii din Constanța sunt îngrijorați

Cazinoul din Constanța, bombardat de nemți, consolidat de deținuți. Ce secrete ascunde?

Cazinoul din Constanța a fost inaugurat în anul 1910, pe data de 15 august, în prezența principelui Ferdinand, relatează Adevărul. Pe parcursul anilor, însă, clădirea și-a pierdut farmecul și a fost nevoie de mai multe reparații, prima dintre ele având loc la scurt timp după Primul Război Mondial, atunci când nemții au bombardat edificiul.

„O reamenajare importantă a fost realizată în 1934 sub conducerea autorului proiectului – arh. Daniel Renard. Şi în Al Doilea Război Mondial Cazinoul a fost bombardat, de data aceasta de către ruşi. Au urmat reparaţii majore în anii 1951-1952, făcute cu deţinuţi politici. Despre aceste reparaţii nu s-a aflat decât după anul 1990, deoarece în perioada comunistă nu s-a scris şi nu s-a suflat nicio vorbă despre asta”, specifică Radu Cornescu, arhitect.

În aceeași ordine de ideiTomis Eye, noua atracție de pe litoralul românesc. Imagini spectaculoase de la montarea roții

Ei bine, în acest context, odată cu începerea restaurarilor din anul 2020 au ieșit la iveală o serie de secrete pe care bijuteria de la malul Mării Negre le ascundea de zeci de ani chiar în pereți. Constructorii au descoperit, sub tencuială, un petic de sac pe care și-au trecut numele mai mulți deținuți politici care au lucrat în Cazinou.

Fila de istorie de la Constanța, scrisă cu cretă, pe grinzi

„Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţi politici din anul 1951 luna 31 Decembrie. Condusă de Arhitectul Jojea Constantin (de fapt arhitectul Joja Constantin). Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop St. Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Voicilă Nicolae, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu“, se arată în bucata de hârtie găsită de constructori.

Nu rata nici: Un bărbat crede că statuile de pe Litoral sunt făcute după chipul său

Mai mult, numele deținuților care au lucrat la reparații în anul 1951 sunt scrijelite peste vopsea, pe grinzi, în timp ce numele celor din 1986 sunt scrise cu cretă, tot pe grinzi, mai scrie Adevărul. Potrivit informațiilor găsite la fața locului, dar și declarațiilor supraviețuitorilor, mai bine de 100 de persoane au fost aduse din închisori pentru lucrările de întreținere.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe