Când are loc solstițiul de vară în 2024. Nu s-a mai întâmplat asta de 228 de ani

19 iunie 2024 11:46   Fapt divers
Ultima actualizare:

Anul acesta, solstițiul de vară va avea loc joi, pe data de 20 iunie. Se întâmplă cu o zi mai devreme decât de obicei, fiind cea mai timpurie dată a solstițiului de vară din ultimele 2 secole. Ultima oară când a avut loc pe 20 iunie, a fost în anul 1796.

În 2024, solstițiul de vară va avea loc cu o zi mai devreme decât în mod obișnuit

Evenimentul astronomic din 2024, indică faptul că vara sosește cu o zi mai devreme față de data obișnuită. Solstițiul de vară marchează atât startul oficial al sezonului estival, cât și cea mai lungă zi din an.

În emisfera nordică, evenimentul astronomic are loc în luna iunie, în timp ce în emisfera sudică, solstițiul de vară începe în decembrie. Fenomenul este celebrat împreună cu cea mai lungă zi din an, în mai multe zone din lume. În această perioadă, oamenii respectă anumite tradiții și au loc diferite festivaluri și sărbători.

Ce este solstițiul de vară?

Solstițiul de vară este momentul în care soarele ajunge în cel mai nordic punct al său. Acest punct este cunoscut și sub numele de Tropicul Racului, care înseamnă „soare stând nemișcat”.

În 2024, evenimentul astronomic trebuia să aibă loc, în mod normal, pe data de 21 iunie, însă va începe pe 20 iunie. Acest lucru s-a mai întâmplat o singură dată, în urmă cu 228 de ani. Schimbarea a fost provocată de alinierea specifică a calendarului cu ciclurile orbitale ale Terrei.

Mai mult, în următorii ani, solstițiul de vară va fi mai devreme la fiecare 4 ani, mai exact până în 2096, când se spune că va avea loc cel mai timpuriu solstițiu al secolului.

Pentru majoritatea lumii evenimentul astronomic coincide cu prima zi de vară, dar pentru alte zone de pe Pământ, solstițiul nu este privit ca începutul sezonului estival, ci mai degrabă este considerat mijlocul verii. 

Mai multe