Care sunt pericolele la care se supun cei care mânâncă preparate care au fost gătite în vase de lut
Folosirea vaselor și caserolelor de lut a fost o practică înrădăcinată în multe culturi de-a lungul istoriei. Aceste ustensile tradiționale au fost apreciate pentru capacitatea lor de a găti alimentele în mod uniform și pentru "abilitatea" de a reține căldura. Cu toate acestea, este important de menționat că, în ciuda avantajelor sale, gătitul în vase de lut implică și anumite riscuri potențiale și pericole care trebuie luate în considerare de cei care aleg să folosească aceste ustensile zilnic, scriu cei de la terra.com.mx.
Care sunt riscurile gătirii în vase de lut
Riscul gătirii în vase de lut constă în posibila prezență a plumbului în smalț sau înveliș. Deși lutul în sine nu este dăunător, dacă oalele conțin plumb, acest metal toxic poate fi transferat alimentelor în timpul gătirii. Expunerea la plumb poate fi deosebit de dăunătoare copiilor mici, deoarece le poate afecta negativ dezvoltarea creierului, le poate scădea IQ-ul, le poate împiedica dezvoltarea cognitivă și poate crește probabilitatea de tulburări de atenție și comportament.
Când apare pericolul
În trecut, plumbul era folosit în mod obișnuit la fabricarea ustensilelor de lut glazurat, cum ar fi farfurii, ulcioare de cafea și oale pentru gătit. Cu toate acestea, pericolul apare atunci când aceste ustensile de lut sunt folosite pentru a găti alimente acide, precum roșiile sau citricele, deoarece compoziția chimică a acestor alimente poate face ca plumbul să fie eliberat din oale și în alimente.
Ce se întâmplă cu plumbul introdus în organism
Din acest motiv, este esențial să fiți precauți atunci când utilizați vase de lut și să vă asigurați că acestea sunt fără plumb pentru a evita riscurile pentru sănătate, deoarece atunci când plumbul este introdus în organism prin ingestie, acesta este distribuit în diferite organe și țesuturi, inclusiv în creier, ficat, rinichi și oase. Pentru a verifica dacă un vas de lut conține plumb, este important să urmați un anumit proces.
Ce este de făcut
Mai exact, ar trebui să vă asigurați că lichidul, de preferință oțet alb sau apă sărată, acoperă cel puțin 25 la sută din oală sau și lăsați-l să stea timp de 24 de ore. După acest timp, spălați cu atenție și uscați vasul de lut. Dacă atunci când faci asta observi că vasul și-a pierdut strălucirea, este posibil ca recipientul să conțină plumb. În astfel de cazuri, este recomandat să nu mai folosiți piesele care au picat testul pentru a proteja sănătatea familiei.