Ce limbă vorbea Ștefan cel Mare. Un cunoscut istoric a elucidat misterul
Indiferent cât de mult a fost influențată limba noastră de către diversele popoare migratoare care au trecut prin aceste meleaguri, sau de către regatele și imperiile vecine nouă, românii au reușit mereu să își păstreze o limbă unică. Iar acest lucru a fost observat și menționat și de către celelalte popoare din jurul lor.
Încă din cele mai vechi timpuri, aceste meleaguri au fost traversate, cât și locuite pentru diverse perioade de timp, de nenumărate popoare migratoare, care și-au lăsat amprenta asupra culturii pe care o avem astăzi.
Chiar și înainte de sosirea romanilor în Dacia, dacii aveau un contact cultural destul de bogat cu diversele colonii grecești de pe litoral, sau cu celții și sciții care își făceau apariția în această parte a Europei. Ei bine, de-a lungul istoriei, meleagurile care aveau să devină, odată și odată, „România”, au contiuat să fie un popas și punct de întâlnire pentru nenumărate populații migratoare, iar, ceva mai târziu, pentru regate și imperii care au dominat continentul vreme de secole.
Ce limbă vorbea Ștefan cel Mare
După cum ne putem imagina, nu ar fi fost posibil ca toate aceste populații să intre în contact cu strămoșii noștri și să nu lase în urma lor câteva cuvinte și influențe asupra limbii, măcar cât de mici. Însă, indierent de câte cuvinte și particularități lingvistice au adoptat strămoșii noștri de la vecinii lor, acestea nu au reușit niciodată să schimbe caracterul latin al limbii române.
Iar acest lucru a fost observat și de către cei din jurul nostru, care ne numeau „valahi”, un termen ce se referă la vorbitori ai unei limbi străine, fiind folosit, în general, pentru a descrie populațiile care vorbeau Latină, sau limbi derivate din aceasta, cum este și româna. De altfel, „valahi”, în acest sens, se găsesc și în Europa Occidentală! Numele englez al Țării Galilor, „Wales”, are exact aceași semnificație istorică precum „valah”!
Iar în ce îl privește pe Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți domnitori moldoveni, istoricul Nicolae Dabija ne spune clar ce limbă vorbea acesta! El menționează mărturiile unui călugăr italian sosit la curtea domnitorului, care a scris că „valahii lui Ștefan mai mult pentru limba lor valahă, decât pentru viețile lor!”