Ce aliment consuma Ștefan cel Mare în fiecare zi. Românii îl consideră banal, dar pentru el era medicament!

Ultima actualizare:

În lumea modernă a zilelor noastre a devenit o adevărată provocare mâncatul sănătos. Așadar, în timp ce în stânga și în dreapta suntem înconjurați de junkfood, devine o luptă aproape imposibilă câteodată să mâncăm sănătos. Totuși, în urmă cu aproximativ 550 de ani, pe vremea lui Ștefan cel Mare, alimentația era alta. 

Alimentele pe care le consuma Ștefan cel Mare / foto: Arhiva Click!
Alimentele pe care le consuma Ștefan cel Mare / foto: Arhiva Click!

Lactatele și carnea erau des consumate de către oamenii care trăiau acum peste 500 de ani, căci majoritatea se ocupau de zootehnie, după cum amintește medicul Ion Claudian, în cartea sa „Alimentația poporului român”, potrivit Kanal D

Alimentația lui Ștefan cel Mare. Ce mânca domnitorul Moldovei acum mai bine de 500 de ani 

Ștefan cel Mare a fost unul dintre cei mai mari domnitori. Domn al Moldovei în perioada 1457-1504, o domnie care s-a întins pe durata de aproximativ 50 de ani. Avea un stil de viață controversat, însă atunci când venea vorba de alimentație, Ștefan cel Mare nu se dădea înapoi de la consumul mâncărurilor pe bază de mei. 

Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopshi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare explică faptul că vechile soiuri de grâu și mei de acum sute de ani erau mult mai sățioase decât cele regăsite astăzi pe piață.

Așadar, mâncarea consumată de domnitorul Moldovei avea la bază grâu și mei. De asemenea, carnea și laptele consumate se regăseau într-o formă apropiată de starea naturală.

„Ştefan cel Mare nu era mămăligar. Pe vremea lui nu se mânca porumb şi cartofi. Mâncarea era bazată în special pe mei. Toate erau preparate natural, nu erau industrializate ca acum, iar compoziţia cărnii şi a laptelui era apropiată de starea naturală”, a spus medicul, citat de sursa menționată.

Astfel, untul de primăvară pe care îl preparau păstorii din zonele subalpine „era medicament, pentru că vegetaţia pe care o mâncau oile era alcătuită, în mare parte, din plante medicinale”, a adăugat sursa citată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net