Ce înseamnă I.N.R.I, prescurtarea scrisă pe crucile persoanelor decedate. Semnificația e veche de mii de ani, însă puțini o cunosc

Din păcate, moartea este un aspect inevitabil al vieții, iar în ciuda progreselor tehnologice și medicale, nimic nu ne poate oferi o modalitate de a evita acest moment, cel puțin până acum. Iar atunci când ați fost într-un cimitir, cu siguranță ați văzut o anume inscripție care se repetă pe toate crucile. Ei bine, adevărata semnificație a faimoaselor litere „I.N.R.I” este una neștiută de mulți români!

Inscripția este folosită de creștini de mii de ani / foto: Shutterstock
Inscripția este folosită de creștini de mii de ani / foto: Shutterstock

Indiferent cât de mult încearcă oamenii de știință să găsească moduri de a prelungi speranța de viață a omului, sau, de ce nu, să ne scape complet de moarte, cel puțin până acum, eforturile lor nu par să aibă prea mare succes. Deocamdată, moartea rămâne un aspect al vieții complet inevitabil, iar acest lucru nu pare să se schimbe prea curând. Ei bine, în aceste condiții, probabil că toți dintre noi am fost, până acum, într-un cimitir. Iar, acolo, putem vedea foarte rapid că există o anumită inscripție care se repetă pe toate crucile, însă nicăieri nu apare vreo explicație despre ce înseamnă!

Este vorba, evident, despre faimosul „I.N.R.I.”, litere care pot fi văzute pe orice cruce din cimitr, indiferent de vechimea mormântului. Ei bine, în ciuda faptului că această inscripție este utilizată pe crucile mormintelor creștine încă din cele mai vechi timpuri, ea a devenit unul dintre acele lucruri atât de banale, încât, în mod ironic, datorită popularității ei, nimeni nu se mai întreabă ce înseamnă, de fapt, aceste litere!

Ce înseamnă, de fapt, faimoasa inscripție „I.N.R.I”

Ei bine, semniicația acestor litere ne poate surprinde pe mulți dintre noi! În primul rând, trebuie spus că ele formează un acronim, însă nu în limba română! Ele vin de la o propoziție din limba latină, care își are originea la momentul răstignirii Mântuitorului. Mai precis, aceste litere înseamnă „Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum”, în traducere, „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”.

Aceste cuvinte vin de la inscripția ordonată chiar de către Pilat, cel care l-a condamnat pe Iisus la răstignire. Ele au fost scrise pe un pergament ce a fost pus în partea superioară a crucii, iar încă din acele vremuri, creștinii au folosit această inscripție pe mormintele lor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net