Ce pensie primesc cei care au muncit doar o zi în viața lor! Cum se calculează pensiile românilor
În ciuda faptului că au lucrat doar o singură zi, au aceeași pensie precum românii care contribuit vreme de ani de zile la bugetul asigurărilor sociale. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat cum s-a ajuns la această situație și când se va rezolva.
Potrivit celor de la Antena 3 CNN, Ministrul Muncii a explicat că acest fenomen se datorează faptului că ar fi vorba despre persoane care, deși au lucrat doar o singură zi, nu au mai putut munci în continuare din cauza unui accident de muncă. Astfel, aceste persoane au devenit pensionari încadrați în invaliditate.
„Este foarte interesant să privim împreună situația celor din indemnizația minimă socială. Printre cei care care astăzi primesc 1.125 de lei, iar de la 1 ianuarie vor primi 1281 de lei, sunt români care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat o singură zi - au avut un accident de muncă din cauza căruia și-au pierdut capacitatea de muncă și au intrat în sistemul public de pensii doar cu o zi de contributivitate, dar cu indemnizația minimă socială, fiindcă au devenit pensionari încadrați în invaliditate”, a explicat Ministrul Muncii, potrivit sursei citate. Din păcate, chiar și cei care au muncit vreme de zeci de ani sunt încadrați tot în această indemnizație minimă.
„Și tot în indemnizația minimă socială avem români care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat timp de 35 de ani - adică stagiul complet de cotizare - dar care timp de 35 de ani au fost pe salariul minim pe economie”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.
Vestea bună pentru români este că aceste inechități se vor rezolva începând din septembrie 2024.
Cum se poate calcula pensia
Românii care se pregătesc să iasă la pensie trebuie să știe că dacă au o vechime de minim 15 ani, vor primi 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an în plus de vechime peste această valoare, se mai adaugă 1%.
Cât despre cei care au o vechime între 10 și 15 ani, ei vor primi 40% din salariul minim brut pe ţară, iar, din nou, pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă o valoare de 1% din acest salariu minim brut pe țară.
În situațiile în care la calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, persoana o va primi pe aceasta. Această formulă a fost introdusă pentru a remedia situații precum cea menționată de către Ministrul Muncii.