Cel mai rar animal de la noi din țară. I se spune „balaurul” și bagă românii în sperieți!

10 iulie 2023 20:07   Fapt divers

România este „casa” multor specii de animale datorită diversității ecosistemelor și a pădurilor aflate mai peste tot, dar vânatul excesiv și defrișările masive au dus aproape la exterminarea unora.

Unele specii pe cale de dispariție au primit mai multă atenție media decât altele, dar toate merită sprijinul nostru pentru a-și mări numărul exemplarelor și pentru a nu dispărea pentru totdeauna.

Antilopa Saiga

Saiga (lat. Saiga tatarica) este o antilopă aflată în pericol de dispariție, care, inițial a populat o arie vastă a zonei de stepă eurasiatică de la poalele munților Carpați (în vest) și Caucaz (sud) până în Djungaria și Mongolia (est). A trăit și în America de Nord în timpul Pleistocenului.

Zimbrul

Zimbrul sau bizonul european (Bison bonasus) este o specie de bizon care se găsește în Europa. Animalul a fost descris prima dată în literatura științifică de Carl Linné, în 1758. În 1996 a fost clasificat ca specie în pericol de exterminare.

Hoitarul

Hoitarul alb sau vulturul egiptean (Neophron percnopterus) este o specie de vultur cu o arie de răspândire destul de largă: sud-vestul Europei, în nordul Africii, dar puține exemplare se mai găsesc și în sudul Asiei.

De curând (2008) specia a fost adăugată în lista animalelor pe cale de dispariție în cadrul unei conferințe a Organizației Națiunilor Unite (ONU) de la Roma deoarece din cele 50000 de exemplare au rămas doar 1000 în toată lumea.

Gâsca cu gât roșu

Gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis), numită și gâsca cu piept roșu, gâsca cu cravată, este o gâscă mai mică decât gârlițele cu penajul cel mai frumos colorat întâlnit în Europa, care cuibărește în tundra siberiană și iernează mai ales în sud-estul Europei (România și Bulgaria, uneori în Republica Moldova). Este o pasăre-simbol pentru Dobrogea.

Populația celui mai mare pește de apă din Europa s-a redus cu 93% în doar 15 ani, ceea ce a dus la la includerea speciei pe lista unora dintre cele mai periclitate animale din România. Specia este astăzi în pericol din cauza pescuitul excesiv și poluării.

Balaurul dobrogean

Cu o lungime maximă înregistrată de 2,5 m, balaurul dobrogean este cel mai mare șarpe din țară noastră.

Nu este veninos și, din păcate, în sălbăticie mai există doar câteva exemplare. El trăiește în stepă, deseori în apropierea locuințelor omenești, chiar în podurile caselor unde vânează porumbei.

Aspretele

Aspretele (Romanichthys valsanicola) este un pește dulcicol, de 10–12 cm, din familia percidelor, din apele repezi de munte, cu fund pietros din România.

În trecut era răspândit în cursul de munte al râului Argeș și al afluenților săi: Vâlsan și Râul Doamnei. În prezent arealul este limitat numai la o porțiune de 1 km din cursul superior al râului Vâlsan în amonte de satul Brădetu și există pericolul dispariției sale.

Râsul

Râșii sau lincșii (Lynx) sunt un gen ce cuprinde patru specii de feline sălbatice de mărime medie. Toți sunt considerați ca făcând parte din genul Lynx, dar unele autorități îi clasifică să facă parte din genul Felis, căruia îi aparține pisica sălbatică și pisica de casă. Caracalul, numit uneori râs de pustiu sau râs de deșert, este considerat ca făcând parte din genul Caracal.

Din toate patru speciile de râși, doar râsul iberic (L. pardinus) este evaluat la lista roșie a IUCN ca specie pe cale de dispariție.

Dihorul pătat

Cu doar 500 de exemplare în sălbăticie și protejat din 1993, dihorul pătat trăiește în zone aride și de stepă în zona Dobrogei. Singurele populații din Uniunea Europeană ale acestei specii se află pe teritoriul țării noastre.

Nurca europeană

Nurca europeană (Mustela lutreola) este un animal din familia Mustelidae ce trăiește în unele regiuni din Spania, Franța, România, Ucraina, Estonia și Rusia. În trecut trăia în regiuni din întreaga Europă. Este similară la înfățișare cu nurca americană.

Nurca europeană este o specie în pericol de dispariție.

Mai multe