Cum să ne protejăm animalele de companie de caniculă. Sfaturile medicilor veterinari

Meteorologii anunță temperaturi foarte crescute la începutul lunii iulie. La fel ca și oamenii, pe timp de caniculă, animalele de companie au nevoie de atenție și îngrijire, deoarece ele resimt mult mai puternic temperaturile ridicate. Nimănui nu-i este ușor cu blană pe el la 40 de grade. Nici măcar câinilor. Cei cu blană lungă pot fi tunși, dar nu de tot, pentru că altfel pot face arsuri solare. În acest caz, cum îți poți proteja animăluțul de caniculă?

Cum protejăm animalele de caniculă / Foto: Freepik
Cum protejăm animalele de caniculă / Foto: Freepik

Dacă și pentru noi gradele ridicate reprezintă un real disconfort, este important de știut că pentru câini, pe lângă disconfort, temperaturile ridicate pot să fie chiar periculoase, iar spre deosebire de oameni, animalele de companie transpiră doar prin pernițe, și se răcoresc doar atunci când gâfâie. În aceste condiții, medicii veterinari susțin că există câteva sfaturi importante de care trebuie să ținem cont, pentru a feri prietenii blănoși de probleme, dar și ce greșeli facem atunci când credem că este bine pentru animăluț.

Caninula poate provoca afecțiuni grave

Odată cu venirea verii și creșterea temperaturii, poate să apară insolația la animalele de companie. La fel ca noi, animăluțele au de suferit din cauza caniculei. Hipertermia poate duce la leziuni celulare grave și ireversibile și la apariția unei stări de șoc care poate continua chiar până la moartea animalului. Așa că, vrem vă atragem atenția asupra expunerii la soare a patrupezilor și dăm câteva sfaturi pentru a preveni insolația. Gâfâitul puternic, respirația bucală, hipersalivația, apatia, mucoasele palide, voma, diareea și incoordonarea în mers sunt câteva dintre semnele care apar atunci când necuvântătorul este afectat de temperatura ridicată”, a declarat Ioan Ancuța, medic veterinar și manager al clinicii Amfia Vet, potrivit Adevărul.ro.

Cum îți ajuți animalul de companie

Astfel, există și câteva lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când avem animale de companie. Unele dintre ele sunt esențiale pentru sănătate.

Este important să le dăm animăluțelor apă proaspătă, la discreție. Apa trebuie să fie la temperatura camerei, nu foarte rece și să fie pusă în recipiente de inox. Totodată, animalele trebuie să fie plimbate dimineața, între orele 6 și 8. Trebuie să evităm să lăsăm animalele în mașină sau în spații care nu sunt ventilate corespunzător și să le oferim adăpost la umbră. Totodată, este important să se evite efortul fizic și animalele să nu fie tunse foarte scurt. La fel de important este să utilizăm și creme cu protecție solară. Insolația este o urgență medicală în această perioadă. Dacă animalul nu reușește să își echilibreze temperatura prin mijloace naturale, este necesară vizita la medicul veterinar" , a mai adăugat Ioan Ancuța.

Animlăluțele care trăiesc pe străzi

Nu doar animalele de companie trebuie ajutate și protejate, ci și cele care trăiesc pe străzi, potrivit medicilor. Astfel, implicarea autorităților locale este esențială pentru supraviețuirea acestora.

Desigur, pe perioada verii, când temperaturile sunt foarte crescute, și animăluțele de pe stradă au nevoie de ajutor. Astfel, putem vorbi despre implicarea autorităților locale, a angajaților Servicii Publice sau Salubris SA. Aceștia ar trebui să facă vizite mai dese în cartiere și să ridice câinii, pe care să îi ducă la adăpostul de la Tomești pentru a fi îngrijiți corespunzător”, susține medicul veterinar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
gratar mici
image
image
image
image
image
image
image png
thief 1562699 1280 jpg
Vladimir Putin Profimedia jpg
1 zodii bani jpg jpeg
miri  foto   Shutterstock jpg
cancer jpg
florin calinescu png
Regele Frederik si Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net