Chinezii au creat cel mai rapid robot umanoid din lume! Iată cu ce viteză poate alerga

23 octombrie 2024 23:00   Fapt divers

Robotul umanoid STAR1, creat de compania chineză, Robot Era, a reușit să atingă o viteză de circa 13 km/h, stabilind un nou record mondial. Recordul anterior de viteză al unui robot umanoid, deținut de Evolution V3.0, robot creat de compania chineză Unitree, a rezistat doar 7 luni.

Robotul umanoid STAR1 are 171 cm înălțime și cântărește 65 de kilograme

STAR1 are 171 cm înălțime și cântărește 65 de kilograme, conform Live Science. Oamenii de știință chinezi susțin că poate alerga cu o viteză constantă de 13 km/h pe o durată de până la 34 de minute.

STAR1 se poate deplasa fără probleme pe iarbă, pietriș, străzi pavate sau chiar pe drumuri rurale. Într-un videoclip promoțional, echipa a pus doi roboți STAR1 unul împotriva celuilalt în deșertul Gobi din nord-vestul Chinei și i-a dat unuia o pereche de adidași pentru a vedea dacă acest lucru îl va face să mai rapid. Cel care a purtat încălțări a pornit mai încet, dar a ieșit învingător.

Robotul are un hardware AI care permite o putere de procesare de până la 275 de trilioane de operații pe secundă, peste puterea celor mai performante laptopuri moderne, care permit doar între 45 și 55 de trilioane de operații pe secundă.

STAR1 nu e singurul robot umanoid performant care a fost prezentat de companiile chineze și americane în ultima vreme. Recent, s-a vorbit și despre Optimus Gen-2 al companiei Tesla, Atlas de la Boston Dynamics sau Figure 01, construit de compania Figure AI, Inc. din SUA.

Robot Era a intrat destul de recent în domeniul roboților umanoizi, luând naștere ca un start-up la Universitatea Tsinghua în august 2023. Dar compania are deja mai mulți umanoizi în rândurile sale de roboți și a dezvoltat o mână robotică asemănătoare cu cea a unui om.  

Mai multe