Cine a fost prințesa care și-a părăsit soțul și a fugit cu un lăutar maghiar

8 iulie 2024 15:51   Fapt divers
Ultima actualizare:

Clara Ward s-a căsătorit, la vârsta de 16 ani, cu Prințul Joseph de Caraman-Chimay. Era fiica tânără și frumoasă a unei familii foarte bogate din Detroit. După ce au făcut doi copii, prințesa Clara a fugit în lume cu lăutarul maghiar Rigo Jancsi. S-au căsătorit în Ungaria, unde a avut timp să-și învețe soțul să scrie și să citească. Însă în cele din urmă a divorțat și de acesta. 

Clara a devenit prințesă la 16 ani 

La începutul anului 1890, s-a anunțat că Prințul Joseph de Caraman-Chimay, membru al Parlamentului belgian, care călătorea prin Statele Unite, a cerut-o în căsătorie pe Clara Ward, fiica tânără și frumoasă a unei familii foarte bogate din Detroit. În afară de titlul nobiliar, Joseph nu prea avea mare avere și nici frumusețea nu-l dădea afară din casă.

Însă Clara a fost încântată că devenea prințesă, așa că s-au căsătorit pe 20 mai 1890, la Paris. Mireasa avea 16 ani, iar ginerele, 31 de ani și la scurt timp li s-au născut doi copii, Marie Elisabeth Catharine Anatole și Marie Joseph Anatole Pierre Alphonse. Ci doi soți frecventau lumea bună a Parisului și cele mai scumpe restaurante. Renumitul bucătar Escoffier și-a numit două preparate, Oeufs à la Chimay și Poulare Chimay, inspirat de Prințesa Clara.

Clara a fugit în lume cu lăutarul maghiar Rigo 

După nașterea celui de-al doilea copil, la începutul lunii noiembrie 1896, prințul și prințesa Chimay sărbătoreau într-un restaurant elegant din Paris, unde cânta la vioară lăutarul maghiar, Rigo Jancsi. Și lui Rigo i s-au aprins călcâiele după prințesă, așa că, după mai multe întâlniri secrete, în decembrie au fugit împreună în lumea largă.

Când ziarul Ludington Record din 24 decembrie a publicat, sub titlul „Gone with a Gypsy”, știrea despre fuga Clarei, familiei ei nu i-a venit să creadă, mai ales că se spunea că Prințul Joseph inițiase procedura de divorț. În edițiile următoare, ziarul a scris că cei doi amanți s-au refugiat la Budapesta. 

Cei doi s-au căsătorit în Ungaria 

În Ungaria, s-a creat o prăjitură cu blat de cacao, glazură de ciocolată și cremă de frișcă și ciocolată numită Rigo, inspirată de nemaiauzita poveste de amor. Prințul de Caraman-Chimay a obținut divorțul pe 19 ianuarie 1897, iar cei doi „porumbei” s-au căsătorit în Ungaria, unde Clara a avut timp să-și învețe soțul să scrie și să citească. 

Rigo a înșelat-o pe Clara, motiv pentru care au divorțat 

Întoarsă în Europa, prințesa a pozat în costume deochiate inspirate din spectacolele de la Folies Bergère și Moulin Rouge, iar Toulouse-Lautrec a realizat o litografie, care o reprezenta împreună cu Rigo, intitulată „Idylle Princière”. Fotografiile Clarei apăreau pe cărți poștale, de multe ori în poziții necuvinciose, fapt care l-a făcut pe împăratul Wilhelm al II-lea să interzică afișarea lor în Imperiului German.

Nu lipsa banilor a destrămat cuplul, ci sângele prea fierbinte al lui Rigo, care-l făcea să-și înșele nevasta. Au divorțat destul de repede, iar Clara s-a îndrăgostit de Peppino Ricciardo, un chelner pe care l-a cunoscut într-un tren. Prințesa de Caraman-Chimay, căci tot așa i se spunea, a trecut la al treilea soț, signor Cassalota, un șef de gară al căilor ferate italiene care, în timpul liber, era ghid pentru turiștii care mergeau pe Vezuviu.

Mai multe