Cine a fost Vlad Țepeș. Unde și-a petrecut copilăria cel mai faimos domnitor român

12 ianuarie 2024 20:30   Fapt divers

Este, fără doar și poate, unul dintre cele mai faimoase personaje istorice din țara noastră. Însă, chiar și în ziua de astăzi există unele detalii fascinante despre Vlad Țepeș, pe care nu multă lume le cunoaște.

Chiar dacă Vlad Țepeș este atât de faimos printre români, secolele și-au lăsat amprenta asupra percepției pe care lumea o are astăzi despre el, iar faptele despre viața sa pot fi greu de desprins de legenda pe care o are. De exemplu, pe lângă faimosul mit cu vampiri, care atrage atât de mulți turiști în România, mai există și problema că multe informații despre Vlad Țepeș sunt suprapuse asupra tatălui său!

Mai precis, multă lume confundă informații despre faimosul domnitor cu cele despre tatăl său, Vlad Dracul (care era fiul lui Mircea cel Bătrân). Vlad Dracul, pentru a păstra independența Țării Românești, s-a aliat cu regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, care l-a și acceptat pe domnitor în Ordinul Cavaleresc Cruciat al Dragonului.

Membrii acestui ordin purtau haine de culoare roșu închis, o mantie de mătase verde, iar la gât aveau un colier din 2 lanțuri de aur, unite printr-o cruce situată deasupra unui dragon, ce simboliza răul.

Vlad Țepeș și-a petrecut copilăria în Imperiul Otoman

Un alt detaliu pe care nu mulți români îl știu despre Vlad Țepeș este că domnitorul era extrem de bine educat. Încă de la 6 ani a început să învețe cum să călărească, să tragă cu arcul, să lupte cu sabia, iar, pe lângă acestea, a învățat diferite limbi străine, cât și teorii politice despre conducerea țării.

În 1444, în urma unui tratat de pace dintre Ungaria și Imperiul Otoman, Vlad Dracul este obligat să îi trimită pe cei doi fii ai săi, Vlad (Țepeș) și Mircea în Imperiul Otoman, drept ostatici. Cei doi își vor petrece această perioadă într-o cetate izolată din Anatolia.

În 1447, tatăl acestuia este asasinat, în timp ce fratele său, Mircea, este torturat de către Vladislav al II-lea, o rudă îndepărtat a lui Vlad Țepeș. Nu la mult timp după acest episod, Vlad Țepeș este susținut de către trupele otomane, intrând în Țara Românească și preluând tronul, la vârsta de numai 17 ani.

Mai multe