Singurele cuvinte din limba română care nu conțin nici măcar o vocală. Sunt știute doar de experții din lingvistică

Există nenumărate curiozități în limba română, pe care nici măcar noi, vorbitorii nativi, nu le știm! Iar un lucru extrem de bizar în limba noastră este ceva la care probabil că nu foarte mulți dintre noi ne-am aștepta: există unele cuvinte care nu conțin nici măcar o singură vocală!

Cuvintele care nu conțin nici măcar o vocală / foto: IStock
Cuvintele care nu conțin nici măcar o vocală / foto: IStock

Probabil că nu este deloc o exagerare să spunem că pare ceva foarte greu de crezut că există cuvinte care nu conțin vocale. Atât în limba română, cât și, în general, în mai toate limbile de-a lungul globului, vocalele au o importanță crucială, iar un cuvânt în care acestea lipsesc va fi sesizat imediat de către auzul nostru drept ceva ieșit din comun.

Cu toate acestea, în limba română există câteva cuvinte care nu conțin nici măcar o singură vocală! Mai precis, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), ar fi vorba despre 11 astfel de cuvinte, pe care numai experții din lingvistică le mai cunosc în ziua de astăzi!

Cuvintele din limba română care nu conțin vocale

Ei bine, dacă vă întrebați care sunt aceste cuvinte bizare, este vorba despre o serie de interjecții! Se pare că în această listă se regăsesc „brr”, „hm”, „prr”, „pst”, „schwyz”, „ss”, „sst”, „st”, „șt”, „tț”, „zvr”. Aceste interjecții, pe care poate că le și recunoaștem, măcar pe unele dintre ele, sunt singurele cuvinte din limba română care nu conțin nici măcar o singură vocală!

Iar dacă vă imaginați că aceste cuvinte sunt singurele ceva mai bizare din limba noastră, ei bine, vă înșelați! În română există câteva substantive extrem de banale, pe care le folosim mai în fiecare zi, care nu au o formă de plural!

Poate că, atunci când veți vedea despre ce cuvinte este vorba, veți încerca imediat să spuneți forma lor de plural, însă veți observa imediat că nu veți reuși! Cuvinte precum „lapte”, „miere”, ori „fasole”, „porumb”, nu au forme de plural! Aceste cuvinte uimesc mereu atât specialiștii, cât și oamenii obișnuiți, care își dau seama că nu există forme de plural pentru ele!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bancomat
image
image
image
image
image
image
alegeri 2019 vot scrutin buletin de vot jpeg
Bagaj jpg
Vasile Banescu foto Basilica jpg
autospeciala politie jpg
lucruri despre elefanţi jpeg
Mihai Leu jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
accident Vrancea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net