Cine a fost marea iubire a lui Ion Creangă: „Prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine..”

19 decembrie 2023 12:01   Fapt divers
Ultima actualizare:

Viața lui Ion Creangă, marelui povestitor al literaturii române, a fost plină de evenimente complexe și relații tumultuoase. După ce soția sa, Ileana, l-a părăsit pentru un călugăr, povestea de dragoste a luat o altă turnură cu Tinca Vartic, o tânără de origine armeană. În umbra poveștilor captivante ale lui Creangă, Tinca a devenit o figură esențială în viața și inima scriitorului, asigurându-i sprijin și afecțiune până la sfârșitul zilelor sale.

O viață plină de schimbări dramatice

Ion Creangă s-a căsătorit în 1859 cu Ileana, o fată de preot, și a avut o viață marcată de provocări și schimbări dramatice. După despărțirea dureroasă de Ileana, povestea sa de dragoste a cunoscut o nouă direcție cu Tinca Vartic, o tânără de 19 ani, frumoasă și plină de viață, originară dintr-o familie armeană.

Creangă și Tinca Vartic, o poveste de 20 de ani

Ion Creangă și Tinca Vartic au trăit împreună aproximativ 20 de ani, deși relația lor nu a fost niciodată oficializată. În 1872, aceștia s-au întâlnit, iar legătura lor a evoluat într-o poveste de afecțiune și înțelegere reciprocă. Chiar dacă nu aveau o relație legalizată, Ion Creangă a ales să se mute în casa familiei Vartic, devenind parte din viața femeii care avea să-i devină un sprijin de nădejde.

Tinca Vartic a fost o femeie inteligentă și o bună gospodină, iar relația lor nu se rezuma doar la cotidian. Ei împărtășeau idei și sentimente, creând o conexiune unică. Despre Tinca, Creangă afirma: "Zice că Tinca-i prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine”.

Aceasta i-a fost alături permanent scriitorului

Deși nu a fost niciodată soția legitimă a lui Ion Creangă, Tinca Vartic i-a fost alături într-un mod unic și fidel. A crescut copilul scriitorului dintr-o altă relație și a fost sprijinul moral de care acesta avea nevoie. Despre relația lor, departe de standardele tradiționale, se poate spune că a fost un parteneriat bazat pe încredere și respect reciproc.

Ion Creangă a trecut în neființă în 1889, la vârsta de 52 de ani, iar Tinca Vartic a trăit până la vârsta de 59 de ani, murind în 1912. Astfel, relația lor a rămas întipărită în paginile istoriei, o poveste de dragoste și înțelegere care a traversat timpul, învăluită în mister și frumusețe.

Mai multe